Video: Et minuts stilhed til ære for de afdøde eksperimentbørn

Múte B. Egede holdt et minuts stilhed for de eksperimentbørn, der er afgået ved døden.
Skrevet af Christine Hyldal
15. marts 2022 13:52

Igen i dag er der blevet sagt undskyld til de seks overlevende af de 22 eksperimentbørn, der 1951 blev flyttet til Danmark.

Seks af børnene endte dengang med at blive bortadopteret til familier i Danmark og vendte ikke tilbage til Grønland.

16 af de nu aldrende eksperimentbørn er døde. Og til ære for dem holdt Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut et minuts stilhed. 

Et minut, der fik tårerne til at pible ud af øjenene på Helene Thiesen, der er en af de seks overlevende, og som var med i Nuuk.

Mange af de resterende, der kom hjem dengang, blev ikke sendt tilbage til deres familier. De blev derimod placeret på et børnehjem, hvor de skulle tale dansk. Mange mistede forbindelsen til deres familie og det grønlandske sprog.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen og Múte B. Egede med rørende taler i propfyldt Katuaq

Statsministeren gav en skriftlig undskyldning i december 2020. I sidste uge sagde hun ordet for første gang under en tale på Nationalmuseet i København - og i dag har hun gentaget det i Nuuk.

- Det som de 22 børn blev udsat for dengang, det var forkert og det var hjerteløst, og det burde aldrig nogensinde have fundet sted. Og det skulle vi fra Danmarks side have sagt for længst, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen i kulturhuset Katuaq.

LÆS OGSÅ Forsker om undskyldning til eksperimentbørn: Det er en historisk vigtig begivenhed

Hun blev mødt af stående klapsalver fra alle tilhørerne i Katuaq, da hun var færdig med at tale.

Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, sagde: 

- Vi skal se tilbage og også bruge det til at se fremad og tage et skridt frem. Jeg mener, at det er afgørende, at vi som et selvstændigt folk mod vores fremtid ser på, hvad der skete i kolonitiden og komme over dem og tale om det og åbne en debat om disse forhold.