Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var blandt talerne under fejringen af Grønlands nationaldag i Aalborg Zoo.Foto: KNR

Mette Frederiksen: Vi skal tage bedre imod unge grønlændere

- Vi er ikke altid er gode nok til at tage imod, når man kommer til Danmark, sagde Socialdemokratiets formand i en tale på Grønlands nationaldag og henviste især til modtagelsen af unge grønlændere.

- Jeg er, som I ved, ikke fra Grønland, men fra Grønlandskvarteret.

Sådan startede formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, sin tale under fejringen af Grønlands nationaldag i Aalborg Zoo torsdag.

Hun hentydede dermed til sin opvækst i det østlige Aalborg, hvor vejene er opkaldt efter steder og personligheder fra Grønland. Og samtidig slog hun fast, at selv om hun ikke er fra Grønland, føler hun en forbindelse til landet.

Ikke mindst efter en rundrejse i Grønland for to år siden, som blandt andet gav hende indsigt i forskellene mellem Danmark og Grønland.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen støtter et selvstændigt Grønland

- Jeg kan ikke lade være med at tænke, efter jeg selv har besøgt Grønland, hvor meget mod det kræver at tage rejsen fra Grønland til Danmark. Og hvor svært det har været for rigtig mange mennesker, sagde Mette Frederiksen.

Tættere samarbejde omkring unge grønlændere

Og ifølge partiformanden får især alt for mange unge grønlændere det svært, når de flytter til Danmark for at tage en uddannelse.

- Efter mange samtaler er jeg nok nået dertil, at jeg tænker, at vi ikke altid er gode nok til at tage imod, når man kommer til Danmark. For jeg tror, at der er mange fra Grønland, der oplever en ensomhed, når man sidder der alene på kollegieværelset, og man skal starte helt forfra på et nyt liv, sagde Mette Frederiksen.

LÆS OGSÅ Dansk er ikke et krav for at komme på efterskole i Danmark

Hun svarerede dog hverken under talen eller i en senere kommentar til KNR konkret på, hvordan en ny tilværelse for unge grønlændere i Danmark kan blive bedre, men nævnte kort samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne, De Grønlandske Huse og personer i frivillige indsatser.

- Når alle os, der er voksne, ved, hvor vigtigt det er, at alle vores børn og unge får uddannelse, skulle vi så ikke love hinanden, at det, vi gør herfra, er at tage bedre imod de unge grønlændere, der har så stort et mod, at de rejser fra Grønland, sagde Mette Frederiksen i sin tale.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt