RAL erkender: Vi kommer alt for ofte for sent

En ny sejlplan fra Royal Arctic Line skal sikre mere faste ankomsttider i Nuuk.
Direktør for Royal Arctic Line, Verner Hammeken, erkender, at skibene til Nuuk meget ofte kommer for sent. Og det skal der laves om på, siger han.
Skrevet af Thor Bill
13. september 2023 08:03

Alt for mange forsinkelser og fejlhåndteringer af kølecontainere på Royal Arctic Lines skibe har fået dagligvarekæden Brugseni til at rette en skarp kritik af rederiet.

Ifølge Brugseni er RAL nemlig skyld i store ekstraomkostninger og endnu større frustrationer hos dagligvarekædens butikker, når fødevareleverancer bliver leveret alt for sent.

Og administrerende direktør i RAL, Verner Hammeken, erkender nu også, at skibene til Nuuk har alt for mange forsinkelser.

- Det har vi helt klart. Vi kommer ikke rettidigt ind til Nuuk ret ofte. Alene i år er det omkring 10 procent af ankomsterne, der kommer nogenlunde rettidigt. Det vil vi gerne have vendt om, så det bliver 80-85 procent i stedet for, siger han.

Det er nemlig dyrt for butikkerne, når vareleverancerne bliver forsinkede.

Ifølge Brugseni har de alene i år måtte kassere varer for op mod 1,3 millioner kroner, fordi datofølsomme varer er blevet leveret for sent eller har været ødelagt, fordi kølecontainerne ikke har været håndteret korrekt.

Og det ærgrer også RAL-direktøren.

- Det er ikke acceptabelt. Det er nogle specifikke hændelser på de her containere, som Brugseni har været ramt af. Det er ret exceptionelt, men altså under ingen omstændigheder godt nok.

Ny sejlplan på vej

For at rette op på de mange forsinkelser har Royal Arctic Line besluttet at lave en ny sejlplan. Den giver skibene mere tid til turen, så de lettere har mulighed for at indhente eventuelle forsinkelser, fortæller Verner Hammeken.

- Vi sejler ud af Aarhus en dag før godt og vel. Og den tid vi så sparer ved det, bruger vi på at kunne sejle langsommere hele vejen op. Fordi vi sejler langsommere, kan vi i tilfælde, hvor der er en forsinkelse, sætte farten op og indhente den.

I dag sejler skibene nemlig så hurtigt, de kan og med en stram tidsplan, der gør, at der ikke er rum til den mindste forsinkelse. Ved at sejle tidligere afsted, men beholde det samme ankomsttidspunkt, får skibene en større buffer, hvis der skulle komme forsinkelser undervejs.

Dermed vil skibene efter planen kunne ankomme mere planmæssigt i Nuuk på fredage klokken syv.  

Royal Arctic Lines skibe vil fremover sejle en dag tidligere afsted fra Danmark for at sikre et fast ankomsttidspunkt i Nuuk. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn

Ingen ny ankomstdag - endnu.

Udover kritikken af for mange forsinkelser og skader på containere, har Brugseni også efterlyst en ny ankomstdag for skibene. I dag ankommer de fredag, men dagligvarekæden ser hellere, at de kommer onsdag eller torsdag, så butikkerne kan nå at have varer på plads til weekenden, hvor der er mange kunder.

Verner Hammeken fortæller, at RAL faktisk også gerne vil ændre ankomstdagen til eksempelvis torsdag, men at det ikke er muligt på grund af de forpligtelser, som selskabet har i andre havne på vejen fra Danmark til Grønland.

- Det er en forandring, vi ikke kan eksekvere på kort tid. Det skal hænge sammen med andre havne og så videre, siger han.

Derfor har rederiet altså i stedet fundet en anden løsning, der ikke betyder en ændret ankomstdag, men til gengæld skulle gøre ankomsterne mere pålidelige.

- Vi ændrer planen, så ankomsttidspunktet klokken syv bliver mere sikkert. Når det så bliver normalen, så tror vi på, at det vil fjerne de fleste bekymringer, indtil vi på længere sigt kan rette på det, så vi eksempelvis kan komme torsdag.

RAL oplyser, at den nye sejlplan træder i kraft, når naalakkersuisut har godkendt den. RAL forventer, at det sker i november.