Mangel på friske fødevarer tvinger kreativiteten frem

De tomme hylder i fødevarebutikkerne er en udfordring, og der er lange udsigter til, at frugt og grønt-afdelingerne igen bugner af friske forsyninger.
Tomme hylder er et syn, der møder os alle et godt stykke tid endnu.
15. august 2023 13:38

Der skal tænkes kreativt i disse dage, når man handler ind. Hylderne er nemlig gabende tomme, og der er lange udsigter til, at de igen bliver fyldt op.

Skibet Tukuma Arctica, der skulle være ankommet 11. august i Nuuk, er nemlig forsinket fra Århus havn, oplyser Royal Arctic Line, og det giver udfordringer ved køledisken.

- Jeg har ledt efter kartofler i hele byen, men der er ingen at få. Det er meget underligt, siger Hansine Steenholdt, der bor i Nuuk.

- Så jeg må bruge ris, frosne kartofler eller pasta, siger hun.

Det er ikke kun kartofler, der er mangel på. Også hylderne, hvor gulerødder, løg, vindruer, æg og mange andre varer skulle ligge, står tomme, så Hansine Steenholdt er ikke den eneste, der er tvunget til at tænke kreativt.

Også Erneeraq Street Ringsted mærker manglen på varer.

- Jeg mangler flere frugter og grønsager, siger han.

Han er ved at handle ind til en tur ind i fjorden sammen med en gruppe unge mennesker, han arbejder med.

- Jeg må gøre mit bedste for at finde på erstatninger. Det går okay, men jeg mangler stadig lidt, fortæller han.

Nye forsyninger betyder ikke fyldte hylder

Og sådan kommer det til at være et godt stykke tid endnu, oplyser salgschefen i Kalaallit Nunaanni Brugseni, Jes Nyborg.

- Forsinkelsen betyder, at vi kommer til at skuffe vores kunder i en lang periode nu, fordi vi ikke har noget at sælge af.

For selvom der ifølge Royal Arctic Lines nye plan kommer vare til Nuuk 25. august, regner salgschefen ikke med, at han kan sælge det friske frugt og grønt, når det er to uger forsinket.

- Der er mange af vores grønsager og frugt, der ikke holder til at være 14 dage undervejs. Så når vi modtager dem, kører vi dem direkte ud til affaldscontaineren.

Transporteret med fly

Det er dog ikke alle grønsager, der bliver skibet til Nuuk. Nogle grønsager som eksempelvis champignoner leveres to gange om ugen med fly, og er derfor ikke forsinket, men det er dyrt at fragte friske grønsager på den måde.

Det koster omkring 50 til 60 kroner at fragte kartofler og løg med fly, så det er ikke en mulighed, mener Jes Nyborg.

- Det kan vi ikke byde kunderne, så der kommer til at være en periode, hvor vi ikke kan levere eksempelvis kartofler, siger han.

Tukuma Arctic forlod Danmark mandag, så der er nu to skibe på vej til Nuuk med friske forsyninger, der begge skal bytte gods med andre fragtskibe i Reykjavik. De to skibe fra Island vil efterfølgende sætte kurs mod Nuuk.