Løkke: Vi gør klar til et hårdt Brexit

Det britiske parlaments nej til premierminister Theresa Mays brexitaftale har øget muligheden for, at Storbritannien den 29. marts siger farvel til EU med det, der kaldes et hårdt brexit.
Foto © : Simon Uldum/KNR
16. januar 2019 07:45

Ingen skilsmisseaftale. Derimod told og afgifter ved de britiske grænser og et britisk farvel til EU's regler.

- Det vil gøre det rigtig svært for de danske virksomheder, der eksporterer til og importerer fra Storbritannien. Derfor forbereder vi os på det. Det er derfor, vi opruster i told, det er derfor, vi opruster i skat, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sent tirsdag aften, da det britiske nej var en realitet.

- Det er derfor, at udlændingeministeren (Inger Støjberg, red.) er i dialog med Folketingets partier om en særlig dansk lov, der kan sikre briter i Danmark ordentlige vilkår, hvis det ender der.

LÆS OGSÅ Mayip EU-mut ilaasortaajunnaarnissaq pillugu isumaqatigiissusiaa itigartitsissutigineqarpoq

Statsministeren mener, at hvis briterne skal ud af den situation, de har bragt sig i, må de fortælle, hvad det er, de vil.

- Derfor er det briterne, der i første række må finde ud af, hvad næste skridt skal være. Og så skal vi selvfølgelig forholde os lydhøre og konstruktivt til det, siger han.

Der er imidlertid også andre holdninger til situationen på Christiansborg.

Hos Dansk Folkeparti mener formand Kristian Thulesen Dahl, at EU må genåbne forhandlingerne.

- Jeg mener i hvert fald, at vi i meget klar tale skal sige, at vi må tilbage til forhandlingsbordet. Det at stå stift over for briterne og afvise nye forhandlinger mener jeg, vil være en fejl.

- Ikke at give det et forsøg vil være en historisk fejltagelse. Det er ikke godt for dansk erhvervsliv og Danmark, hvis der ikke kommer en løsning, siger han til TV2 News.

LÆS OGSÅ Tuluit politikeriisa Brexitimut isumaqatigiissut marlunngorpat taasissutigissagaat

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, er også bekymret for et hårdt brexit.

- Vi står nu i en dybt alvorlig situation. Det vil få katastrofale følger for Storbritannien, EU og også Danmark, hvis det ender med et hårdt brexit.

- Det vil betyde, at vi risikerer at miste milliardindtægter i dansk eksport og tusindvis af danske arbejdspladser, siger han til Ritzau.

Vi taler med Naalakkersuisoq Ane Lone Bagge senere i dag om konsekvenserne for handlen med Storbritanien.

LÆS OGSÅ Der er 680 millioner på spil i eksport