Biden går til kamp mod ophedet politisk klima i sjælden tale

USA's præsident, Joe Biden, slår i sjælden tale til nationen fast, at politik aldrig må blive en slagmark.
- Vi kan ikke tillade, at denne vold normaliseres. Den politiske retorik her i landet er blevet meget ophedet. Det er tid til at køle den ned. Vi har alle et ansvar for det, siger Joe Biden i talen, der afholdes fra Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C. Foto © : Erin Schaff/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
15. juli 2024 08:52

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har natten til mandag dansk tid afholdt en sjælden tale til nationen i kølvandet på attentatforsøg mod ekspræsident Donald Trump.

Her opfordrer han USA's befolkning til at sænke temperaturen i den politiske debat.

- Vi kan ikke tillade, at denne vold normaliseres. Den politiske retorik her i landet er blevet meget ophedet. Det er tid til at køle den ned.

- Vi har alle et ansvar for det, sagde præsidenten.

Biden gik på skærmen kort efter klokken 02 og talte i mindre end ti minutter. Han slog blandt andet fast, at motivet for skuddene, der blandt andet strejfede Trump, endnu ikke er fastlagt.

Præsidenten uddyber videre, at det er uklart, om den formodede gerningsmand, der kort efter skyderiet blev dræbt af politiet, handlede alene.

- Politik må ikke blive en slagmark, siger Joe Biden i talen, der afholdes fra Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Attentatforsøget mod den tidligere republikanske præsident fandt sted ved et vælgermøde i delstaten Pennsylvania natten til søndag dansk tid.

- Der er ingen plads til den slags vold i USA - uden undtagelser, sagde Biden videre i talen.

- Heldigvis er Trump sluppet uden alvorlige skader, fortsatte den siddende præsident.

Det er en sjældent forekommende begivenhed, at præsidenten i USA taler til befolkningen.

Det er noget, der især sker, når USA er i krise, eller der finder større begivenheder og udviklinger sted.

Biden opfordrede allerede søndag aften dansk tid amerikanerne op at stå sammen og være påpasselige med at gøre antagelser om den formodede gerningsmand motiv.

Særligt på sociale medier florerer en del uunderbyggede teorier om attentatforsøget.

- Gør ikke antagelser om gerningsmandens motiv eller tilknytninger, sagde Biden i en kort udtalelse fra Det Hvide Hus søndag.

Trump var præsident i USA mellem 2017 og 2021, hvor han blev afløst af netop Joe Biden, der er valgt for Demokraterne.

Trump og Biden ventes at skulle duellere om præsidentposten ved det kommende amerikanske valg, der finder sted 5. november.