Medie: USA kender til iranske planer om attentat mod Trump

USA har i flere år holdt øje med et muligt iransk gengældelsesangreb mod ekspræsident Donald Trump ifølge CNN.
USA har i årevis været bekymret for, at Iran ville gøre gengæld mod Trump, efter at han som præsident beordrede drabet på den iranske generalmajor Qassem Soleimani i 2020. Foto © : Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
17. juli 2024 09:03

USA har i de seneste uger indsamlet efterretninger om en iransk plan om at snigmyrde den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

Det skriver mediet CNN efter lørdagens attentatforsøg mod netop Trump.

Det Hvide Hus har afvist at kommentere oplysningerne, men oplyst, at der er intet, der peger på, at lørdagens attentat har forbindelse til udlandet.

Iran kalder selv anklagerne for "udokumenterede og ondsindede".

USA har i årevis været bekymret for, at Iran ville gøre gengæld mod Trump, efter at han som præsident beordrede drabet på den iranske generalmajor Qassem Soleimani i 2020.

- Som vi har sagt mange gange før, så har vi i flere år holdt øje med iranske trusler mod tidligere ansatte i Trumps administration, siger Adrienne Watson, talsperson for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd.

Trumps valgkampagne er blevet oplyst om efterretningerne.

Den 20-årige amerikaner Thomas Matthew Crooks er blevet udpeget som manden bag lørdagens attentat mod Trump.

Han blev skudt og dræbt af Secret Service, umiddelbart efter at Trump blev strejfet af skud under sin tale ved et vælgermøde i delstaten Pennsylvania.

På baggrund af efterretningerne har Secret Service på ordre fra det nationale sikkerhedsråd øget sikkerheden for Trump.

Det er uklart, om det skete før lørdagens attentat.

Secret Service har fået sønderlemmende kritik for, at Thomas Matthew Crooks var i stand til at klatre op på et tag nær Trumps vælgermøde og skyde mod den tidligere præsident.

En person blev dræbt, mens to andre blev alvorligt såret.

USA's præsident, Joe Biden, har givet ordre til at iværksætte en uafhængig efterforskning af, hvordan det kunne lade sig gøre.

Også Kongressen har bedt Secret Service om at forklare omstændighederne.