Naalakkersuisoq: Lufthavnsdispensationer er ikke et politisk anliggende

Det er ikke en politisk beslutning, når der gives dispensation til nye lufthavnsbyggerier. Derfor har hverken Naalakkersuisut eller Inatsisartut været inde over, da der blev givet seks dispensationer til det kommende lufthavnsbyggeri i Nuuk.
Foto © : Ineqarnermut Attaveqarnermullu Naalakkersuisoqarfik
12. februar 2019 16:48

Meldingen kommer fra naalakkersuisoq for infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), efter at IA og Partii Naleraq har kritiseret, at Kalaallit Airports A/S har fået i alt seks dispensationer fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark til at anlægge den nye lufthavn i Nuuk.

Men det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark, der giver dispensationer inden for fastsatte retningslinjer, så sikkerheden i lufthavnen i sidste ende er i orden:

LÆS OGSÅ Partii Naleraq og IA kritiserer lufthavnsbyggeri i Nuuk

- Derfor bliver hverken Naalakkersuisut eller Inatsisartut inddraget, når der gives en dispensation, da dispensationer ikke er en politisk sag, men sker på baggrund af en faglig vurdering i henhold til gældende regelsæt, skriver Karl Frederik Danielsen i en pressemeddelelse.

Dispensationer er normalt

Det er desuden normalt, at nye lufthavnsbyggerier skal have dispensation for en række forhold.

- Naalakkersuisut er betryggede i, at lufthavnsmyndigheden allerede i 2017 vurderede, at sikkerheden i den kommende lufthavn i Nuuk er tilfredsstillende, skriver Karl Frederik Danielsen til KNR.

Han understreger, at en dispensation ikke betyder, at der bliver slækket på sikkerheden. Der bliver foretaget andre kompenserende foranstaltninger, når der gives en dispensation.

I Nuuk drejer det sig blandt andet om et særligt træningsprogram, som Kalaallit Airports skal tilbyde alle luftfartsselskaber, der ønsker at lande i den nye lufthavn i Nuuk.

Naalakkersuisoq: Området er ikke hjemtaget

KNR har spurgt Karl Frederik Danielsen, om der er grænser for, hvor mange dispensationer Kalaallit Airports byggerier må få af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark før, at det bliver en politisk sag for Naalakkersuisut. 

Men det svarer naalakkersuisoq for infrastruktur ikke direkte på. I stedet skriver han i et svar til KNR:

- Dispensationer er ikke en sag for Naalakkersuisut, da det ikke er et hjemtaget område.

Karl Frederik Danielsen henviser desuden til, at der er klare regler og anbefalinger for luftfartsområdet både nationalt og internationalt.

 

LÆS OGSÅ Trafikstyrelsen har godkendt kort sikkerhedszone i Nuuk Lufthavn