Partii Naleraq og IA kritiserer lufthavnsbyggeri i Nuuk

Det vækker politisk opsigt, at Kalaallit Airports A/S har fået dispensationer for at kunne udvide lufthavnen i Nuuk. IA og Partii Naleraq kritiserer.
Foto © : KNR
07. februar 2019 11:03

Det er utilstrækkeligt, at den kommende lufthavn i Nuuk ikke kommer til at leve op til de højeste, internationale anbefalinger for et lufthavnsbyggeri.

Det mener Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq.

Kritikken kommer efter, at KNR onsdag fortalte, at Kalaallit Airports A/S har fået i alt seks dispensationer fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark til at anlægge den nye lufthavn i Nuuk.

LÆS OGSÅ Landingsbane får mindst mulige bredde

Det er helt almindeligt, at der gives dispensationer til byggerier af lufthavne, blandt andet på grund af geografiske forhold. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har dog godkendt sikkerheden omkring den kommende lufthavn i Nuuk trods dispensationerne, oplyser styrelsen.

Men det er ikke nok, mener Partii Naleraq, som har stemt imod lufthavnspakken.

- Vi skal åbenbart bruge milliarder på lufthavne, som ikke overholder basale, internationale standarder. Dertil får vi nu sikkerhedsmæssigt utilstrækkelige lufthavne. Vi får ikke en såkaldt international lufthavn, men en særlig krøbling, lyder kritikken fra Partii Naleraq.

LÆS OGSÅ Miljørapport om lufthavn i ny høring

Også Inuit Ataqatigiit mener, at lufthavnen i Nuuk skal leve op til de højeste, internationale standarder. Desuden er partiet utilfreds med, at Inatsisartut ikke har fået kendskab til, at der er blevet søgt om dispensation for en række forhold, blandt andet bredden på området, hvor landingsbanen ligger i.

- Dette er fuldstændig uacceptabelt. Jeg er selv medlem af Finansudvalget, og udvalget er aldrig blevet informeret om dispensationsansøgningerne, lyder det fra IA’s poltiiske næstformand, Aqqaluaq B. Egede.

Han mener, at formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, må forklare baggrunden for dispensationerne.

To medlemmer af Inuit Ataqatigiit undlod at stemme, mens resten stemte imod ved den endelige afstemning om lufthavnspakken i Inatisartut i november sidste år.

LÆS OGSÅ Vi har ikke været inddraget nok i beslutningen