Fredelig demonstration imod Mette Frederiksen: Vi er blevet uretfærdigt behandlet

Flere personer fra spiralsagen og sagen om de juridisk faderløse vil samles i en fredelig demonstration i Nuuk, når den danske statsminister Mette Frederiksen deltager i rigsmødet i næste uge. De er utilfredse med den danske regerings håndtering af sagerne.
Klaus Frederiksen er en af medarrangørerne bag demonstrationen imod den danske regerings håndtering af sagerne om de juridisk faderløse og spiralsagen. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR

Når det årlige rigsmøde løber af stablen i Nuuk i næste uge, hvor regeringsledere og ministre fra Grønland, Færøerne og Danmark samles, er det ikke kun politikerne, der har en dagsorden.

En gruppe mennesker, der er en del af sagerne om juridisk faderløse og spiralsagen, har nemlig annonceret, at de vil afholde en fredelig demonstration, som de kalder en procession, imod den danske statsminister Mette Frederiksen (S) på tirsdag.

Det sker foran Hans Egedes hus i Nuuk, hvor rigsmødet finder sted.

En af arrangørerne bag er Klaus Frederiksen, som er en del af sagen om juridisk faderløse.

Han mener, at statsministeren trækker de to verserende sager i langdrag.

- Vi har arrangereret en fredelig demonstration, da vi over for statsministeren, Mette Frederiksen, vil vise, at hun som den øverste leder i riget må handle og bringe de her sager til afslutning, siger Klaus Frederiksen.

Uretfærdigt behandlet

Sagen om juridisk faderløse og spiralsagen har det tilfælles, at det er mennesker, der har lidt under den danske lovgivning, mener Klaus Frederiksen.

- Fælles med dem fra spiralsagen er, at vi alle er blevet uretfærdigt behandlet af den danske stat. Så vi synes, det er en god idé at slå os sammen og vise vores utilfredshed imod Mette Frederiksen, siger han.

Juridisk faderløse er betegnelsen for de tusindvis af mennesker, der voksede op uden retten til en far. Indtil 1974 var der ikke faderskabsforpligtelse for børn født uden for ægteskab i Grønland.

En lov, som den danske stat var ansvarlig for.

Og sidste år dækkede DR, hvordan tusindvis af grønlandske piger og kvinder fik oplagt spiral i 1960'erne og 70'erne som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst. 

Siden da har flere kvinder stået frem og fortalt om traumatiserende spiraloplægninger, der skete uden deres eller forældrenes samtykke.

Sagerne trækker i langdrag

Nu er flere af de berørte personer fra begge sager klar til at dukke op med bannere og vise deres utilfredshed med den danske regerings håndtering af sagerne.

Klaus Frederiksen, hvad håber I på, at der kommer ud af den fredelige demonstration?

- Vi håber, at staten holder op med at drage sagen i langdrag. Og at hun (Mette Fredeiksen, red.) som den øverste person i det danske rige tager en beslutning og siger, at nu må det være nok. Nu skal der ske en afgørelse, siger han.

Spiralskandalen har i den senere tid igen fået opmærksomhed, hvor naalakkersuisut over for DR kritiserede den danske regering for ikke at tage sagen seriøst nok.

De to lande aftalte i september sidste år, at der skal foretages en udredning af spiralsagen. Men otte måneder efter, var der fortsat ikke sket yderligere.

I sidste uge kunne naalakkersuisut så meddele, at den uvildige udredning af spiralsagen nu går i gang.

Ønsker erstatning

Men for flere af kvinderne, der er en del af spiralsagen, er tålmodigheden brugt op.

Mindst 140 kvinder ønsker erstatning fra den danske stat og har nu allieret sig med advokat Mads Pramming, der også repræsenterer gruppen af juridisk faderløse. Det oplyste advokaten i sidste uge til KNR.

Samtidig er en erstatningssag, hvor 26 juridisk faderløse samlet kræver 3.250.000 kr. i erstatning fra den danske stat, fortsat i gang.

Staten afviste i marts måned erstatningskravet, men gruppen har stævnet staten. Dermed skal sagen skal for retten.

Og ifølge Klaus Frederiksen, der er en del af søgsmålet, sender den danske regerings håndtering af sagerne et klart signal.

- Jeg brugte på et tidspunkt tre enkelte ord; hensynsløs, arrogance og forræderi. Det vil jeg til enhver tid tillade mig at bruge igen. Forræderi er et stærkt ord, men i og med at det er staten, der har gjort skade mod os, anser jeg det for relevant at bruge det her ord, siger Klaus Frederiksen.

En anden af medarrangørerne er Naja Lyberth, der var den første til at tale højt om at få spiral imod sin vilje.

Hun oplyser til KNR, at der vil være taler og et minuts stilhed, som markerer den sorg, de har oplevet i forbindelse med sagerne.