Tema: Tronskifte

Arrangør bag grønlandsk optog i København: - Vi byder den kommende konge velkommen

Poul Johansen fra Næstved har taget initiativ til, at borgere med tilknytning til Grønland kan mødes og gå samlet til Christiansborg Slotsplads på søndag.
På søndag bliver Det Grønlandske Hus i København samlingssted for personer med tilknytning til Grønland, der vil gå sammen mod Christiansborg Slot for at overvære tronskiftet. Foto © : Scanpix
11. januar 2024 15:07

- Rent ud sagt: 'Velkommen' vil vi sige.

Sådan lyder det fra Poul Johansen, der er manden bag et arrangement i København på søndag i forbindelse med tronskiftet.

I et opslag på facebooksiden for Det Grønlandske Hus i København opfordrer han til, at personer i Danmark med tilknytning til Grønland kan samles i huset fra klokken 12 dansk tid.

- Ledelsen i huset har sagt god for, at vi kan mødes eventuelt et par timer før og drikke lidt te, kaffe og spise nogle kager, mens vi klæder om til nationaldragt - de, som har, siger Poul Johansen. 

- Man kan også møde op bare for at være med, tilføjer han.

Klokken 13.30 er planen, at de fremmødte går samlet mod Christiansborg Slotsplads, hvor dronning Margrethe officielt træder tilbage som regent og overlader tronen til den kommende kong Frederik.

Det sker, når statsminister Mette Frederiksen (S) udråber det fra slottets balkon klokken 15 dansk tid.

Tronskifte

I sin tale nytårsaften overraskede dronning Margrethe befolkningen, da hun offentliggjorde, at hun søndag 14. januar abdicerer fra tronen.

Præcis 52 år efter, at hun blev kronet, overgiver hun tronen til sin søn kronprins Frederik.

Søndag klokken 12 grønlandsk tid vil kong Frederik X for første gang træde frem for befolkningen, når han træder ud på balkonen på Christiansborg Slot, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil proklamere tronskiftet.

Kort efter taler han til befolkningen.

I Nuuk kan man samles i Katuaq, som arrangerer kaffemik, hvor alle er velkommende. Under kaffemikken vil tronskiftet køre direkte på en storskærm.

På knr.gl sender vi live en stor del af dagen både fra Nuuk og fra København.

Du kan også følge med hjemme fra sofaen, når KNR sender live fra tronskiftet på KNR TV fra klokken 05.00 søndag og hele dagen. 

Fredag klokken 16.30 sendes der på KNR2 direkte fra Kongens Nytorv i samarbejde med TV2 Danmark. 

Og selv om Poul Johansen har boet 45 år i Danmark, synes han, at det er vigtigt, at grønlandske borgere også sender en hilsen fra deres hjemland ved den store begivenhed.

- Jeg synes, det er vigtigt, når der sker store begivenheder, at vi møder op. I Grønland møder man også op, når de kongelige kommer med skib eller helikopter eller flyver. Så har man flag med og hilser dem velkommen.

Han tør ikke spå om, hvor mange mennesker der møder op i Det Grønlandske Hus for at gå sammen mod Christiansborg Slotsplads. Men Poul Johansen ved, at der kommer personer både fra Sønderjylland og hans eget lokalområde.

- Der er i hvert fald nogen grønlændere, der kommer fra Sydsjælland og fra Als for at være med til at hylde den kommende konge Frederik, siger han.

Arrangør: Den kommende konge er åben for grønlændere

Han forventer ikke den helt store ændring i Grønlands eller grønlænderes forhold generelt til kongehuset efter tronskiftet.

For dronning Margrethe kender Grønland godt og sendte i sin seneste - og sidste - nytårstale et stort tak til befolkningen i Grønland for alt, hvad de 'har givet mig i årenes løb', som hun sagde.

Men det er alligevel værd at bemærke, at den kommende regent har et helt særligt forhold til Grønland, siger Poul Johansen.

- Vi har en fornemmelse af, at den kommende kong Frederik er meget imødekommende over for grønlændere og meget åben over for os.

Du kan også følge med hjemme fra sofaen, når KNR sender live fra tronskiftet på KNR TV fra klokken 05.00 søndag og hele dagen. 

Fredag klokken 16.30 sendes der på KNR2 direkte fra Kongens Nytorv i samarbejde med TV2 Danmark.