Tema: Tronskifte

Tronskifte: Årgang 68 vil fejre den nye konge sammen

Når Kronprins Frederik på søndag bliver udråbt som konge, fejrer Nuummiut fra samme årgang begivenheden med et fælles foto.
Esther Jensen har planlagt, at årgang 68 skal blive fotograferet i anledning af den nye konge. Foto © : KNR/Nukannguaq Kajussen
10. januar 2024 14:21
Versionist Jens Thorin

Mange grønlændere værdsætter deres fødselsår. Og i alle landsdele er der ord for årsgangsfælle. Kusanara, aaqqiaga, peqaannguara er blot eksempler. Man kan ikke være andet end stolt af en årgangsfælle, der har gjort det godt.

Og folk, der er født i 1968, kan være stolte i disse dage, og de forbereder sig.

Frederik André Henrik Christian, der er født 26. maj 1968, bliver udråbt som konge af Danmark på søndag.

Kulturhuset Katuaq i Nuuk fejrer dagen med at servere kaffe og kage. Og folk, der er født i 1968, vil benytte lejligheden til at tage et fælles billede.

Det er Esther Jensen, der selv er født i 1968, der har arrangeret fotograferingen.

- Vi er flere, som har det med at erklære, at vi har en kronprins iblandt os. Det er vigtigt for os at have en 68’er som kronprins, siger hun og fortsætter:

- Og nu, hvor han bliver udråbt som konge, er det vigtigt at fejre ham.

Plakat bliver sendt til Kongen

Det er planen, at en plakat med billedet af årgangsfællerne bliver sendt til den kommende konge. Deltagerne bestemmer selv, om de vil have festtøj på.

-Vi vil nok opfordre deltagerne til at være fint klædt på. Men det bliver helt op til den enkelte, hvordan de vil præsentere sig i lykønskningsbilledet, siger Esther Jensen.

Esther Jensen har selv set den kommende konge på tæt hold, da han gæstede Nuuk for ti år siden. Hun arbejdede dengang i nærheden af Hotel Hans Egede, hvor kronprinsen boede.

- Der var masser af mennesker udenfor, da han var på vej ind. Jeg kaldte på ham; Frederik!, Frederik!, men han kiggede ikke op. Så råbte jeg; ’68’, da så han på mig og vinkede. Da viste han, at 68 er vigtig for ham Og hans nummerplade er 68.

På søndag vil der være kaffemik i Katuaq klokken 10, hvor billedet vil blive taget, når begivenheden starter. 

Du kan også følge med hjemme fra sofaen, når KNR sender live fra tronskiftet på KNR TV fra klokken 05.00 søndag og hele dagen. 

Fredag klokken 16.30 sendes der på KNR2 direkte fra Kongens Nytorv i samarbejde med TV2 Danmark.