Verdensberømt klatrer bestiger stejlt fjeld i Østgrønland

Isbjørne, dårligt vejr og uforudsigelig natur var bare nogle af de udfordringer, Alex Honnold måtte kæmpe med under en klatring, som du kan se i ny dokumentar.
Alex Honnold, da han klatrer El Capitan, en granitklippe i Yosemite National Park, uden sikkerhedsudstyr. Foto © : Jimmy Chin/AFP/Ritzau Scanpix
16. februar 2024 07:45

“En væg, der aldrig er blevet klatret. Et sted, hvor der næsten ingen klimaforskning er lavet.”

Sådan beskrives det stejle Immikkeertaajik fjeld i Østgrønland i en dokumentar, som lige er landet på Disney+.

I den kan du se den verdensberømte klatrer Alex Honnold prøve kræfter med den grønlandske natur.

Måske har du hørt om Alex Honnold. Han er free solo klatrer, hvilket vil sige, at han kæmper sig op ad klippevægge uden sikkerhedsudstyr som reb, seler eller kroge.

Den 38-årige amerikanske klatrer er nok mest kendt for i 2017 at have besteget El Capitan, en granitklippe i Yosemite National Park, uden sikkerhedsudstyr. Det blev til dokumentaren “Free Solo”, som senere vandt en Oscar.

Men nu er der endnu en dokumentar om Alex Honnold. I “Arctic Ascent with Alex Honnold” forsøger han at bestige Immikkeertaajik.

Fjeldet ligger i forlængelse af en aktiv isbræ i bunden af en fjord, nordøst for Nertiit Inaat. Og i dokumentaren siger Alex Honnold, at Immikkeertaajik er omkring 1000 fod højere end El Capitan. Lidt mere end 300 meter.

Det skriver Air Greenland i en pressemeddelelse.

Isbjørne og uvejr

Men hvorfor er Air Greenland involveret?

Flyselskabet blev kontaktet af Alex Honnolds hold om at chartre en helikopter. Klatreren, et filmhold fra National Geographic, udstyr samt provianter skulle fragtes til området nær Nertiit Inaat.

Og så skulle forsyninger fragtes ud til holdet, som opholdt sig i området i en måned fra juli til august 2022.

Det var i dette område, at Alex Honnold prøvede kræfter med det stejle fjeld. Foto © : Google Maps

Men det uforudsigelige vejr i Grønland udfordrede den opgave flere gange.

- Det var helt klart de dage med uvejr, som var de mest udfordrende, for både Alex Honnold og filmholdet. For når helikopteren ikke kunne nå frem, var de overladt helt alene i Østgrønlands øde og barske landskab, hvor det stort set kun er isbjørne, der har en puls.

- Og dem fik vi at vide, at der var nogle stykker af. Men det betød også, at når forsyningerne slap op, så var der bare ikke mere mad, fortæller Daniel Motzfeldt, Sales Account Manager hos Air Greenland, i pressemeddelelsen.

Det hele endte dog godt. Hvis du vil se, om Alex Honnolds nåede til tops af Immikkeertaajik, må du dog vente lidt. Dokumentaren “Arctic Ascent with Alex Honnold” er ikke lige nu tilgængelig på Disney+ i Grønland.