Ventetid for at komme bag tremmer

Hvor længe bør der maksimalt gå fra en dom er faldet, til den dømte skal påbegynde afsoningen? I Grønland er der dømte, som må vente i omkring 3 år. Ville Folketinget have accepteret sådanne forhold i Danmark, spørger Inatsisartut’s Lovudvalg, der netop er vendt hjem fra en orienteringsrejse til Nuuk og København.
Skrevet af Karsten Sommer
01. marts 2012 04:36

I København mødtes udvalget bl.a. med Folketingets Retsudvalg. Emnet for møderne var de aktuelle kapacitetsproblemer i de grønlandske anstalter.

Den samlede anstaltskapacitet er på 153 pladser, men ventelisten til afsoning er i dag på omkring 300 personer. Der er således næsten dobbelt så mange dømte på fri fod som bag tremmer.

Inden for kort tid forventes situationen yderligere forværret. Ventelisten forventes således at vokse til omkring 400 personer inden for blot 2 måneder.

Det betyder, at dømte må vente meget lang tid på at påbegynde afsoning.

Den situation finder Lovudvalget uholdbar, og det gjorde udvalget også opmærksom på overfor Folketingets Retsudvalg.

Godt nok er økonomien stram i Danmark, men udvalget påpegede alligevel at Folketingets medlemmer næppe ville acceptere ventetider på op til 3 år for lovovertrædere i Danmark, og opfordrede det danske Justitsministerium til at få gjort noget ved den uholdbare situation.