Venstre splittet i Grønlandsdebat

Den højspændte debat i Danmark om Grønland fører nu til et opgør i partiet Venstre.
Skrevet af Karsten Sommer, Ritzau
06. februar 2013 07:37

Indtil for nylig var Birthe Rønn Hornbech grønlandsordfører for partiet. Men hun har valgt at frasige den post i protest mod partiets nuværende grønlandskurs.

- Jeg har for et par måneder siden bedt mig fritaget for at være ordfører, da mine synspunkter om Grønland ikke i øjeblikket deles af mine gruppefæller, skriver hun i en mail til Politiken.

På trods af at Venstre var en vigtig medspiller omkring vedtagelsen af selvstyreloven i 2009, har både Venstre-lederen Lars Løkke Rasmussen og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen i de seneste uger ytret sig meget kritisk om blandt andet storskalaloven, erklæret sig "dybt, dybt bekymret", og ment at den daværende VK-regering havde sovet i timen.

Den udlægning modsiger Birthe Rønn Hornbech imidlertid. Hun var selv medlem af Selvstyrekommissionen, og mener at Danmark helt klart kendte konsekvenserne af aftalen om undergrunden.

- Selvstyrekommissionen diskuterede alt. Det er aldeles urigtigt, når nogen påstår, at minedrift og udenlandsk arbejdskraft ikke var en del af diskussionerne. Tværtimod. Og kommissionen gjorde brug af både eksperter og embedsmænd fra Statsministeriet og Justitsministeriet.

- Regeringen var således vel orienteret om det, som Grønland lægger så stor vægt på: udvinding af råstoffer, skriver hun til Politiken.