Vandkraftværker er hele Grønlands ejendom

SIK er uenig med at anlæggelsen af vandkraftværker bliver betalt af de lokale forbrugere.
Skrevet af Noah Mølgaard
25. december 2011 11:29

Lønmodtagerorganisationen SIK kræver genindførelse af ensprissystemet. Det sker blandt andet på baggrund af erfaringerne med anlæggelsen af vandkraftværker, hvor regningen bliver sendt videre til de lokale forbrugere.

En konflikt mellem Nukissiorfiit og entreprenører kan betyde at en ekstra regning på 300 millioner kroner bliver sendt videre til forbrugerne i Qaqortoq og Narsaq.

Medlem af Inatsisartut for Inuit Ataqatigiit Naaja Nathanielsen er imod, at regningen bliver sendt videre til forbrugerne i Qaqortoq og Narsaq.

SIK kigger mere generelt på afskaffelsen af ensprissystemet. Lønmodtagernes formand Jess G. Berthelsen mener at anlæggelsen af vandkraftværker bør betales af hele samfundet.

- Nukissiorfiit ejes af det samlede grønlandske samfund, hvorfor hele samfundet bør være med til at betale regningen, siger Jess G. Berthelsen.

Han mener, at det er et postulat fra IA’s side at samfundet bliver udviklet solidarisk. Den ulige udvikling er begyndt efter afskaffelsen af ensprissystemet, mener SIK-bossen.

- Det bliver spændende at se om Inuit Ataqatigiit vil leve op til deres postulat om solidarisk udvikling af landet, og om partiet har det nødvendige mod til at foreslå etablering af mere solidarisk system, siger Jess G. Berthelsen.