Værested til handicappede har ingen rampe - kommunen har ingen løsning på trapperne
RETTELSE: Tidligere fremgik det af artiklen, at borgmester Stine Egede (IA) var blevet forlagt sagen for at få en kommentar. Det var ikke tilfældet. KNR beklager fejlen.
47-årige Poul Lauge fra Qaqortoq har en spastisk lammelse og sidder i kørestol.
Han har ventet i over tre år på en rampe for at kunne komme ind på byens lokale værested. For tre år siden flyttede værestedet nemlig til en ny adresse med fire trin udenfor - fire trin som er umulige at forcere i en kørestol.
Derfor har Poul Lauge manglet det sociale fællesskab, som værestedet tidligere gav ham – og han skal undvære det endnu længere.
Formanden for kommunens Socialudvalg Sofia Olsesen (IA) har heller ikke tænkt sig at gå ind i sagen, siger hun til KNR – faktisk bliver det tidligst i 2024, at der for alvor bliver sat fokus på de handicappedes forhold:
- Vi har ved sidste udvalgsmøde drøftet, at vi i 2024 skal have fokus på handicappede. Der er selvfølgelig mange sager på socialområdet, men vi er fast besluttede på, at vi må og skal forbedre de handicappedes vilkår i Kommune Kujalleq. Vi er i gang, siger hun.
Poul Lauge bor blandt ældre på byens plejehjem – og det er utroligt ensomt, når man kun er 47 år, forklarer han.
Derfor var turene på værestedet et livsnødvendigt afbræk i en ellers trist tilværelse.
- Jeg mangler nogen at snakke med, jeg mangler nogle venner, siger Poul Lauge til KNR.
Vil ikke love løsning
Netop derfor har handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen kritiseret, at kommunen - som hun siger - sylter sagen og ikke får gjort noget, så byens handicappede kan have adgang til det værested, som ellers er lavet til dem.
Men ifølge udvalgsformand Sofia Olesen selv, så er problemet langt større. Det er nemlig ikke kun i Qaqortoq, at kommunens tilbud til de handicappede borgere ikke er spor handicapvenlige:
- Problemet er ikke kun i Qaqortoq. Der er også et problem med indgangen i Nanortalik. Vi arbejder på en hurtig løsning. Så mit håb er, at indgangspartiet bliver lavet i nær fremtid, siger hun.
Derfor vil man som sagt sætte ekstra fokus på alle kommunens handicappede og deres forhold i håbet om at lave varige forbedringer. Men hun tør dog ikke love for meget:
- Jeg kan intet love, men vi arbejder hårdt på det i udvalget. Vi arbejder blandt andet på, at de får deres egen institution, så de ikke længere skal bo på plejehjem, siger hun og fortsætter:
- Vi håber, at vi i fremtiden vil kunne ansætte nok personale og få oprettet et hjem til dem. Jeg siger ikke, at det sker lige om lidt. Men vi arbejder hårdt på det. Vi vil gøre en kraftanstrengelse, siger udvalgsformand Sofia Olesen.