Værestedet Qiperoq forbereder sig atter på lukning

Med mindre nogen kommer med en pose penge, så lukker det grønlandske værested på Vesterbro Qiperoq til januar. Medarbejderne er allerede sagt op, og brugerne har fået besked.
Skrevet af mlk
12. september 2013 04:58

På Qiperoq er stemningen i dag lystig, selv om fremtiden tegner usikker. I værkstedet er Jens Pavia Møller og Ulf Mørch i gang med at skære i ben og tand.

- Det er ikke godt, at Qiperoq lukker. Jeg har mødt masser af hjemløse her. Det er derfor, det er ærgerligt, hvis stedet bliver lukket, siger Jens Pavia Møller.

- Nu har jeg mit eget værksted derhjemme, men alligevel er jeg da ret ked af, at de har gang i at lukke og måske nedlægge stedet, fordi det er et ret godt sted for personer, der måske ikke er helt ovenpå, og også for os andre, medgiver Ulf Mørch.

Omkring 15 personer lægger dagligt vejen forbi Qiperoq på Vesterbro. Værestedets leder, Ane Louise Lynge, mener, at brugerne kastes for løverne, hvis Qiperoq lukker.

- De får jo ikke den hjælp og vejledning, som de plejer at få herfra. Qiperoq er et unikt sted, hvor brugerne bliver involveret i alt, og ud fra det lærer man at respektere hinanden og kende hinandens svagheder og stærke sider, siger hun.

Begge de grønlandske folketingsmandater har slået i bordet over for den danske regering for at få de grønlandske huses sociale projekter i Danmark på finansloven.

- Det er simpelthen ikke nogen holdbar løsning, at de her projekter skal lukke og åbne, og hvert eneste år være usikre på, om de overhovedet eksisterer efter årsskiftet, siger Sara Olsvig (IA).

Også Doris Jakobsen er utilfreds med udsigten til lukningen af blandt andet Qiperoq.

- Det er meget bekymrende, for man finansierer fra år til år i stedet for at finansiere det langsigtet. Der er flere af de sociale projekter i de grønlandske huse, der risikerer at miste bevillingerne, siger hun.

De sociale projekter drevet af de grønlandske huse i resten af landet trues ligeledes af lukning. Værestedet Tamassa i Aalborg løber ligesom Qiperoq tør for satspuljemidler til januar, og det samme gør de sociale projekter i Odense, Vejle og Esbjerg, mens beskæftigelsesprojektet Kammak i Aarhus er finansieret frem til udgangen af 2014.