Vælgerlussing til Naalakkersuisut

Hvis der var valg i dag, ville Siumut-partiet generobre pladsen som landets største parti, viser en meningsmåling, som HS-Analyse har udarbejdet for weekendavisen Sermitsiaq.

Siumut ville hente 40,6 procent af stemmerne mod det ledende landsstyreparti IA's 38,4  procent. Og det svarer til en vælgerfremgang for Siumut på henved 14 procent i forhold til Selvstyrevalget i 2009, hvor Siumut måtte afgive rollen som landets største parti med kun 26,8 procent af stemmerne, mens IA snuppede 44,2 procent af vælgerne.

Sermitsiaq's meningsmåling viser samtidig, at den nuværende landsstyrekoalition ved et valg her og nu dog fortsat fastholder et komfortabelt flertal med 52,1 procent af vælgerne.

Udregnet i mandater ville Siumut og IA være lige store med 13 mandater hver. Demokraterne står til et miste et mandat, mens Katusseqatigiit Partiiat ville glide helt ud af Inatsisartut ved et valg i morgen.

IA og Demokraterne fastholder dog førertrøjen med 16 mandater mod oppositionen Siumut og Atassuts 15 mandater. Atassut står nemlig i meningsmålingen til at miste endnu et mandat i tinget. Atassut fik tre mandater ved sidste valg, men har mistet den ene i mellemtiden, da Finn Karlsen flyttede til Siumut. Atassut ville kun få to mandater i dag, hvis der var valg.

I følge HS-Analyse skyldes koalitionspartiernes tilbagegang, at mange fiskere, fangere og ufaglærte arbejdere, der ved valget i 2009 stemte på IA nu vil vende tilbage til Siumut.

Vælgerundersøgelsen er gennemført i slutningen af november og begyndelsen af december, hvor der har været stor debat om emner som hellefisk i Nordgrønland, udbetaling af decemberløn før jul og så gennemførelsen af en finanslov, der ikke måtte give underskud.

Som formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist fra IA siger til Sermitsiaq: - Vi er realister og ikke populister. Og det straffes vi nu for.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt