Usikkert om Qujaukitsoq vil følge lufthavnsanbefalinger

Selvom Rambøll-rapporten slår fast, at landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter for, at landet kan få et markant løft i turismen, vil naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel ikke garantere, at de følger rapportens anbefalinger.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
20. august 2015 13:12

Forleden afslørede KNR en rapport fra Rambøll, som anbefaler at forlænge landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat til 2200 meter. Men det er et bilag til et oplæg om landets turismestrategi, lyder det nu fra naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq, som derfor ikke vil udtale sig om anbefalingerne ud over, at de arbejder på at udvikle turismeerhvervet.

Læs også Længere landingsbaner gavner Grønland

Selvom rapporten netop anbefaler at landingsbanerne skal forlænges for at gavne turismen, vil han ikke garantere, at de i sidste ende vil følge anbefalinger.

- Jeg kan ikke sige på forhånd om, hvad der kommer ud af de mange muligheder, som de forskellige rapporter omtaler, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Læs også Grønland skal være mindre afhængig af fiskeri

En del af en større strategi

Han henviser til, at rapporten, som KNR har fået fat i, kun er en del af en større rapport, som beskæftiger sig med landets kommende turismestrategi.

Rapporten fra Rambøll kommer således med anbefalinger til, hvor lange landingsbanerne skal være for få flere turister til Grønland.

Det er op til Naalakkersuisut

Her slår Rambøll fast, at antallet af turister vil blive mere end fordoblet fra 26.000 til 61.000, og billetpriserne vil blive reduceret med op til 30 procent, hvis landingsbanerne bliver forlænget til 2200 meter i Nuuk og Ilulissat.

- Jeg synes, at Naalakkersuisut må vurdere de forskellige beregninger, analyser, senarier, og de anbefalinger, som de forskellige rapporter anbefaler.

Selve rapporten fra har departementet haft siden juni, men i finanslovudkastet har man slet ikke nævnt løsningen med at forlænge landingsbanerne til 2200 meter.

- Jeg synes, at vi skal lade Naalakkersuisut have tid til at overveje, hvad det er for nogle faktorer, som er vigtige, før vi træffer en beslutning om, hvor landingsbanerne skal forlænges og i hvilken omfang.