RAPPORT Længere landingsbaner gavner Grønland

Hvis landet skal opleve en vækst i antallet af turister, så skal Naalakkersuisut beslutte at forlænge landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat, det er konklusionen i en rapport fra Rambøll, som KNR er kommet i besiddelse af.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
18. august 2015 14:29

En hidtil ikke offentliggjort rapport anbefaler, at man udvider landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat til 2200 meter. Ifølge rapporten vil en udvidelse medføre mere end en fordobling af antallet af turister frem mod 2040 fra de nuværende 26.000 til 61.000.

Læs også Kirkegaard anbefaler længere landingsbane til Ilulissat

Desuden vil længere landingsbaner betyde, at flyselskaberne vil kunne flyve til Nuuk og Ilulissat med større fly til fordel for passagerne, som ifølge Rambøll vil opleve et fald i billetpriserne på mellem 20 og 30 procent.

Rapporten er udarbejdet for Departement for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel af den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll, men det har endnu ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra Vittus Qujaukitsoq.

I udkastet til finansloven, som Naalakkersuisut præsenterede i sidste uge, blev der afsat penge til en projektering af udvidelse af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, men naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, ville ikke lægge sig fast på en bestemt længde.