Konservative: Vær forsigtige med krav til USA

De Konservative tror ikke på økonomisk kompensation fra USA for landets fremtidige, militære aktiviteter i Grønland. Til gengæld støtter partiet en miljøoprydning af forladte baser.
Rasmus Jarlov Foto © : Steen Brogaard/Folketinget
17. oktober 2016 14:22
Versionist Erna Lynge

-  Jeg tror, vi skal fare lempeligt frem i de forhandlinger. For både Danmark og Grønlands forhold til USA er enormt vigtigt og afhænger meget af, at vi har et godt forhold i forhold til deres tilstedeværelse i Grønland.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, til KNR.

Selv om han mener, at det vil være “glædeligt”, hvis USA ville lægge en økonomisk håndsrækning for brugen af Pituffik, mener han ikke, at det er hverken særlig realistisk eller rimeligt.

- Generelt set må vi jo sige, at de (amerikanerne, red.) har stået for sikkerheden i både Grønland og Danmark i mange årtier. Og lige pludselig og komme og bede om meget stor betaling for det - det vil jeg personligt ikke finde rimeligt.

Til gengæld vil De Konservative gerne presse mere på for at få amerikanerne til at bidrage til at rydde op efter USA’s tidligere baser i Grønland.

Det skal ske med betaling fra både Danmark, Grønland og USA.

- Jeg tror ikke, at vi kommer uden om, at Grønland også skal bidrage til den opgave. Vi mener også, at Grønland har gavn af, at der har været en amerikansk tilstedeværelse til at garantere sikkerheden igennem mange år. Og derfor mener vi også, at den regning er noget, vi må deles om, siger Rasmus Jarlov og tilføjer:

- Jeg vil være mere tilbøjelig til at bede amerikanerne om at hjælpe med at rydde op efter sig end en betaling for deres tilstedeværelse i Grønland, som jo egentlig bør ses som et plus for både Danmark og Grønland.

Dansk Folkeparti afviste klart i sidste uge, at USA skal betale husleje til Grønland. Hos Socialdemokraterne er man interesseret i at se nærmere på Grønlands krav. Det har ind til videre ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre.