USA´s militære base i Grønland trænger til en modernisering.Foto: Inuit Ataqatigiit

USA moderniserer dele af Pituffik

Den gamle, amerikanske militærbase trænger til en modernisering. Det påvirker dog ikke den militære brug, oplyser den danske udenrigsminister.

Det er 70 år siden, at den amerikanske militærbase, Pituffik, stod færdigbygget i Nordvestgrønland.

Og som alt andet sker der over tid slitage.

Derfor vil det amerikanske flyvevåben nu modernisere dele af den gamle base. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) i flere svar til Grønlandsudvalget i Folketinget.

- USA udfører løbende vedligehold på basen, herunder i forhold til klimatilpasning, da flere af bygningerne og installationerne er af ældre dato.

Der er blandt andet tale om klimatilpasning, oplyser han. Der er ikke nærmere præciseret, hvad det dækker over. Men helt klimavenlig bliver basen dog ikke. 

LÆS OGSÅ Danmark og USA: Flere amerikanske radarer kan være på vej i Grønland

- Basens dieseldrevne elværk er af ældre dato, og USA har oplyst, at de påtænker at installere nye dieselgeneratorer som del af et løbende drifts-vedligehold, skriver Jeppe Kofoed.

Han understreger, at moderniseringen ikke ændrer noget i basens militære kerneopgaver.

Flere medier har de seneste år omtalt planer om en støre modernisering i bygninger og landingsbane samt en militær opgradering.

Sidste år blev en større bygning på basen omdannet til 42 nye lejligheder. Og ifølge flere medier, heriblandt Berlingske, ønsker USA også at øge overvågningen fra basen med et større milliard-beløb. Det er dog ikke bekræftet af hverken regeringen eller Naalakkersuisut.

Amerikanernes ønske om at modernisere bygninger og inventar på basen er blevet drøftet i Det Permanente Udvalg, hvor embedsmænd fra Grønland, Danmark og USA sidder sammen. Det mødtes senest i april i år.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl