Ekspert: USA kan være med til at åbne døren for Kina

USA skyder sig selv i foden ved at lave en dårlig aftale om Pituffik, der ikke tilgodeser Grønland. Det kan nemlig få Grønland til at tvivle på fordelene ved at have USA i landet og i stedet rette øjnene mod Kina. Det vurderer en ekspert fra Forsvarsakademiet.
30. august 2018 09:13

- Når amerikanerne på den ene side sparer på Pituffik, så er de faktisk med til at invitere kineserne ind i Grønland, og på den måde underminerer USA måske sin egen position i Grønland, siger lektor og ekspert i sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet i København, Jon Rahbek-Clemmesen, til KNR.

Amerikanernes valg af det amerikanskejede selskab Vectrus Services A/S til servicekontrakten på Pituffik har skabt frustrationer i Grønland.

Den mistede kontrakt har tidligere været anslået til, at give Grønland en indtægt på op mod 200 millioner kroner om året.

Amerikanerne er derimod tilfredse med kontrakten, fordi de nu kun skal betale det halve for driften på Pituffik.

LÆS OGSÅ 'America First' gør nye forhandlinger svære

Men selvom USA sparer penge, er de i risiko for at miste politisk kapital, altså foreksempel, hvor villige Grønland er til at forhandle eller huse amerikanske soldater.

Og på den måde kan USA være med til at åbne døren for Kinas aktiviteter i Grønland, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Ved simpelthen at grønlænderne spørger sig selv: Kan det være vi skal kigge mod Beijing i stedet for mod Washington, hvis vi ikke kan få nogle penge ud af USA.

LÆS OGSÅ Vi forhandler stadig med amerikanerne om Pituffik

LÆS OGSÅ Ambassadør glæder sig over markant besparelse på Pituffik-kontrakt