Foto: Inuit Ataqatigiit

Pituffik: 'America First' gør nye forhandlinger svære

Hvis Grønland skal have mere ud af amerikanernes tilstedeværelse på Pituffik, så skal USA overbevises om, at forholdet mellem landene ikke holder, hvis aftalerne er dårlige for Grønland. Men det er en svær opgave, så længe politikken hedder 'America First', vurderer en ekspert.

Det er en vanskelig opgave Grønland står over for i forhandlingerne med Danmark og USA om servicekontrakten på Pituffik, der ifølge Vivian Motzfeldt fortsat er i gang.

For hvis Grønland skal have mere ud af kontrakten, så skal man overbevise amerikanerne om, at den nuværende situation ikke er holdbar, siger lektor og ekspert i Arktis ved Forsvarsakademiet i København, Jon Rahbek-Clemmesen, til KNR.

- Grønland og Danmark sammen har en stor opgave med at få overbevist amerikanerne om, at den position de har, måske ikke er holdbar på længere sigt. Hvis det her forhold skal være langtidsholdbart, så skal alle parter få noget ud af det, siger han.

Men det er enormt svært at overbevise amerikanerne om i den nuværende situation i USA.

Fordi alle embedsfolk og politikere i USA har en tankegang om først at fremmest at varetage de amerikanske interesser.

- Som ambassadøren også siger: 'America First'. I sådan et miljø er det rigtig svært at få forklaret USA, at de måske skal give sig en lille bitte smule i det her spørgsmål, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt