Motzfeldt: Vi forhandler stadig med amerikanerne om Pituffik

Naalakkersuisut fastholder et krav om, at Grønland skal have mere ud af amerikanernes tilstedeværelse på Pituffik. Det kan dog blive meget svært at opnå, fordi de amerikanske myndigheder er tilfredse med den nuværende servicekontrakt på Pituffik, som er væsentlig billigere end den tidligere.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
29. august 2018 13:12

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, er forsigtig med at udtale sig om forløbet, men hun siger, at forhandlingerne med USA fortsætter:

- Forhandlingerne er i gang i dag, og jeg synes det er for tidligt at udtale sig om det. Det er meget vigtigt at sige, at vi som land også skal være særligt påpasselige med forhandlingerne. Og der ventes naturligvis på, at det er færdiggjort, men der er også gået lang tid, derfor fastholder vi de samme krav, selvom Naalakkersuisut er rokeret, sagde Vivian Motzfeldt tirsdag i Qanorooq.

Udtalelsen kom efter, at den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i et interview med KNR fortalte, at den nye servicekontrakt har sparet de amerikanske skatteydere for en stor udgift.

Og det er vigtigt set fra et amerikansk synspunkt.

Ambassadør: Vi må tænke på de amerikanske skatteydere

- Præsident Trump siger America First - men ikke America Only. Det betyder, at vi som amerikansk regering først skal tænke på amerikanerne og deres velbefindende. Det betyder jobs til amerikanere og at spare amerikanske skatteydere penge, for de kommer ud af lommerne på os alle sammen. Den nye kontrakt sparede amerikanske skatteydere dollars, og det var en fuldt ud lovlig kontrakt, sagde Carla Sands blandt andet.

Med den indstilling til tingene fra amerikanerne, kan det altså blive op ad bakke for landets politikere at få en ny aftale i hus, så der igen kommer en større indtægt til Grønland fra basen.

LÆS OGSÅ Ambassadør glæder sig over markant besparelse på Pituffik-kontrakt

Om det siger Vivian Motzfeldt:

- Deres budskab er naturligvis et fra deres perspektiv, og budskaberne er anderledes fra vores perspektiv. Det skal huskes, at vi ikke er i USA. Det handler om Grønland, siger Vivian Motzfeldt og fortsætter:

- Grønland deltager i forhandlingerne sammen med Danmark og der pågår forhandlingerne fortsat. Og vores budskab, nemlig at vi skal have så meget ud af det som muligt, bliver ofte påpeget.