Ekspert: USA holder øje med kinesisk investor i Grønland

Nyheden om at kinesiske Shenghe Resources i sidste uge købte 12,5 procent af aktierne i Greenland Minerals and Energy, GME, risikerer at blive problematisk for både Grønland og Danmark. Det skriver Politiken.
Skrevet af Simon Uldum -
28. september 2016 10:24

Ifølge flere eksperter, som avisen har talt med, kan Danmark komme i en storpolitisk klemme om Grønlands råstoffer.

- Jeg er helt sikker på, at det her er noget, der vil blive lagt mærke til i USA, siger Nils Wang, der er kontreadmiral og leder af Forsvarsakademiet til Politiken.

Han fremhæver, at et andet kinesisk selskab, General Nice, sidste år købte det selskab, der har retten til en stor jernmine ved Isua ikke langt fra hovedstaden Nuuk. De to projekter i Isua og Kvanefjeld er de to største potentielle mineprojekter i Grønland.

Læs også Ekspert: Derfor er kinesisk investor godt nyt for Kvanefjeld

Grønland er strategisk vigtigt for USA

Politiken har også talt med Damien Degeorges, der rådgiver om investeringer i Arktis i sit islandske selskab Degeorges Consulting og har længe fulgt debatten om Grønlands råstoffer. Han er enig med Nils Wang:

- Grønland er strategisk vigtigt for USA, og i Washington ser man helst, at Grønland undgår at blive afhængig af andre stormagtsinteresser som Kina. Og det er klart, at et projekt som Kvanefjeld kan komme til at betyde meget for Grønlands udvikling, siger han til Politiken.

Læs også Ny partner køber sig ind i Greenland Minerals and Energy

Shenghe Resources, der specialiserer sig i at udvinde og forarbejde sjældne jordarter, er som så mange andre selskaber i Kina tæt forbundet med regeringen. Dets største aktionær, med lidt over 20 procent af den samlede børsværdi på 13 milliarder kroner, er en statslig kinesisk forskningsinstitution.