Ekspert: USA holder øje med kinesisk investor i Grønland

Nyheden om at kinesiske Shenghe Resources i sidste uge købte 12,5 procent af aktierne i Greenland Minerals and Energy, GME, risikerer at blive problematisk for både Grønland og Danmark. Det skriver Politiken.

Ifølge flere eksperter, som avisen har talt med, kan Danmark komme i en storpolitisk klemme om Grønlands råstoffer.

- Jeg er helt sikker på, at det her er noget, der vil blive lagt mærke til i USA, siger Nils Wang, der er kontreadmiral og leder af Forsvarsakademiet til Politiken.

Han fremhæver, at et andet kinesisk selskab, General Nice, sidste år købte det selskab, der har retten til en stor jernmine ved Isua ikke langt fra hovedstaden Nuuk. De to projekter i Isua og Kvanefjeld er de to største potentielle mineprojekter i Grønland.

Læs også Ekspert: Derfor er kinesisk investor godt nyt for Kvanefjeld

Grønland er strategisk vigtigt for USA

Politiken har også talt med Damien Degeorges, der rådgiver om investeringer i Arktis i sit islandske selskab Degeorges Consulting og har længe fulgt debatten om Grønlands råstoffer. Han er enig med Nils Wang:

- Grønland er strategisk vigtigt for USA, og i Washington ser man helst, at Grønland undgår at blive afhængig af andre stormagtsinteresser som Kina. Og det er klart, at et projekt som Kvanefjeld kan komme til at betyde meget for Grønlands udvikling, siger han til Politiken.

Læs også Ny partner køber sig ind i Greenland Minerals and Energy

Shenghe Resources, der specialiserer sig i at udvinde og forarbejde sjældne jordarter, er som så mange andre selskaber i Kina tæt forbundet med regeringen. Dets største aktionær, med lidt over 20 procent af den samlede børsværdi på 13 milliarder kroner, er en statslig kinesisk forskningsinstitution.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt