USA: Forhandlinger om våbenhvile i Gaza fortsætter

USA's præsident Joe Biden tror fortsat på, at det er muligt at opnå en våbenhvile i Gaza, inden den muslimske fastemåned ramadan. Men tiden er knap, for højtiden begynder i den kommende uge.
Forhandlinger om våbenhvile
Tiden er knap, hvis forhandlingerne om en våbenhvile i Gaza skal nå at falde på plads inden den muslimske højtid ramadan begynder. Foto © : Said Khatib/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
10. marts 2024 12:56

Bestræbelserne på at få indført en våbenhvile i Gaza fortsætter, siger Israels efterretningstjeneste Mossad, selvom håbet om et gennembrud før den muslimske fastemåned ramadan er svækket.

Den muslimske højtid begynder enten mandag 11. marts eller tirsdag 12. marts.

- Jeg vil se en våbenhvile i Gaza-krigen, sagde USA's præsident, Joe Biden, i et tv-interview lørdag aften med den amerikanske tv-station MSNBC.

Biden understregede, at forhandlingerne fortsætter, og at han er optimistisk.

- Jeg tror på, at det altid er muligt, sagde han.

Forinden havde han sagt til avisen Wall Street Journal, at USA fortsætter forhandlinger i Egypten med Qatar.

Premierminister Benjamin Netanyahu har ret til at forsvare Israel, men han skader Israel mere, end han hjælper det, hvis han ikke får indført en våbenhvile, sagde den amerikanske præsident.

- Jeg vil se en våbenhvile, som begynder med en udveksling af fanger og gidsler, fortsatte 81-årige Biden, som talte om planer for en våbenhvile på seks uger.

Mossads chef, David Barnea, havde op til weekenden møder med sin amerikanske modpart i CIA, William Burns, som er direktør for den amerikanske efterretningstjeneste. De talte om en våbenhvileaftale i forbindelse med en frigivelse af gidsler.

Biden sagde, at Burns bliver i Mellemøsten.

Mossad siger samtidig, at "kontakter og samarbejde fortsætter i bestræbelser på at lukke kløfter og komme tættere på aftaler frem mod en våbenhvile".

Den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, sagde i en tale søndag, at "der må indføres en øjeblikkelig våbenhvile".

Hamas har givet Israel skylden for tilbageslag i forhandlinger om en længere våbenhvile og frigivelse af 134 gidsler, som menes at være i Gaza.

Hamas siger, at israelerne afviser at give garantier for en afslutning på krigen og for en militær tilbagetrækning fra Gaza.

Mossad har til gengæld sagt, at Hamas forbereder ny eskalerende vold under ramadan. Netanyahu siger, at Hamas er præget af "vrangforestillinger" i de krav, som de stiller.

/ritzau/Reuters