Usædvanligt godt år for film i Grønland: Nomineret til Oscar, Robert og Bodil

Tre prisnomineringer har stor betydning for kulturlivet i Grønland, lyder det fra kulturbranchen.
Kortfilmen Ivalu er nomineret til den prestigefyldte filmpris Oscar. Foto © : Ivalu
30. januar 2023 07:09

Året er startet succesfuldt for film i Grønland.

Hele tre film, som finder sted i Grønland, er nemlig nomineret til prestigefyldte filmpriser.

Kortfilmen "Ivalu" er nomineret til den internationale pris Oscar, dokumentaren "Tsumu - Hvor går du hen med dine drømme" er nomineret til den danske filmpris Bodil, og dokumentarfilmen "Siunissaq" er nomineret til en Robert.

Og det vækker stor begejstring. Ikke mindst for filmskaber Pipaluk Kreutzmann Jørgensen, som er medinstruktør på "Ivalu" sammen med den danske instruktør Anders Walter. 

- Det er helt fantastisk. Vi har altid håbet på en dag at blive oscarnomineret, så det er helt vildt, at det nu er virkelighed, siger Pipaluk Kreutzmann Jørgensen til KNR.

Oscar, Robert og Bodil


- En Oscar er den mest anerkendte filmpris inden for den internationale filmbranche. Kortfilmen "Ivalu" er nomineret i kategorien live action kortfilm.

- En Robert er en dansk filmpris, som uddeles af Danmarks Film Akademi. "Siunissaq" er nomineret i kategorien Årets dokumentarfilm.

- Bodilprisen er en dansk filmpris, som uddeles årligt af foreningen Danske Filmkritikere. "Tsumu" er nomineret i kategorien Bedste danske dokumentar.

Historisk nominering

Det er første gang i historien, at en film med et grønlandsk filmhold bliver nomineret til en oscar, som er den fornemmeste pris i den internationale filmbranche.

For selvom "Ivalu" er en danskproduceret film, er det grønlandske produktionsselskab Polarama Greenland, som Pipaluk Kreutzmann Jørgensen står i spidsen for, medproducer af filmen.

Derfor har oscarnomineringen både stor betydning for Pipaluk Kreutzmann Jørgensen som instruktør, men også den grønlandske filmbranche.

- Det er et stærkt samarbejde, fordi der netop er det store grønlandske hold bag. Så repræsentationen er enormt stor i denne her film. Det er bare første skridt til, at vi godt selv kan lave vores film, siger Piplauk Kreuzmann Jørgensen.

Skaber store muligheder

Formanden for Film.gl, sammenslutningen af professionelle filmfolk, Klaus Georg Hansen, ser frem til de nye muligheder, som prisnomineringerne kan skabe.

- Vi er selvfølgelig meget glade for, at Grønland bliver promoveret inden for film. Det er fantastisk, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at nomineringerne skaber opmærksomhed for film fra Grønland - eller om Grønland.

LÆS OGSÅ Grønland i Hollywood: Ivalu er et skridt tættere på en Oscar

Med “om” Grønland henviser Klaus Georg Hansen til, at filmene er danskproducerede.

Men han fremhæver samtidig, at tilblivelsen af "Ivalu" er nyskabende, da der er involveret grønlandske medarbejdere og skuespillere i langt højere grad, end det hidtil er set.

- Det er en form for empowerment for grønlandsk film, at man på den måde kommer med helt ind i maskinerummet i produktionen, siger han.

Også teaterchef for Grønlands Nationalteater Susanne Andreassen mener, at de tre filmnomineringer har en stor betydning for kulturbranchen herhjemme.

- Det åbner op for flere muligheder for os selv som producere. Mere internationalt samarbejde. Der er rigtig meget positivt fokus på Grønland som samarbejdspartnere i hele kulturbranchen og inden for kunst, og det er rigtig positivt, siger hun.

Efterspørgsel på filminstitut

Både Pipaluk Kreutzmann Jørgensen, Klaus Georg Hansen og Susanne Andreassen håber, at opmærksomheden vil betyde, at politikerne herhjemme vil prioritere filmbranchen i højere grad. 

I filmbranchen har der nemlig længe været en efterspørgsel efter et grønlandsk filminstitut.

Og det er noget, der skal diskuteres på forårssamlingen i Inatsisartut.

- Desværre har vi ikke en filminfrastruktur til at håndtere den pludselige succes, vi har med film om Grønland. Vi burde have et filminstitut, som kunne følge op på den succes, vi har nu, siger Klaus Georg Hansen.

LÆS OGSÅ Grønlandsk dokumentar nomineret til en Bodil: Det er kæmpestort

Teaterchefen efterspørger også flere penge til grønlandske produktioner.

Hun mener, at filmbranchen er i rivende udvikling - og det kan kunstnerne og producenterne tage æren for. 

- Det er ikke noget, de er kommet sovende til, siger hun. 

- Vores politikere bør følge med dem og have mere fokus på området. Kunst og kultur er en eksportvare. Og denne her fortælling om, hvem vi er, og hvilke historier vi har, er vi med til at løfte i hele verden, siger Susanne Andreassen.

Og det er netop nu, at tiden er inde til, at filmbranchen kan rykke mod stjernerne, mener Pipaluk Kreuzmann Jørgensen:

- Vinduet er åbent, så man skal udnytte muligheden.