Grønland i Hollywood: Ivalu er et skridt tættere på en Oscar

Den grønlandsksprogede kortfilm Ivalu er med i kapløbet om en Oscar-statuette i 2023.
Den grønlandsksprogede og danskinstruerede film Ivalu er blevet shortlistet til en Oscar. Instruktøren bag er tidligere Oscar-vinder Anders Walter. Foto © : Ivalu
30. december 2022 08:04

Ivalu. Min søster. Mit blod. Ingen vidste, hvor du var.

Sådan lyder det i traileren til Ivalu, der er en ny grønlandsksproget kortfilm.

I filmen følger seerne den yngste datter, Pipaluk, som drager ud for at finde sin savnede søster, Ivalu. Grønlandske myter flettes ind i en barsk fortælling om en familie i opløsning og en incestfyldt virkelighed.

- Der er jo ingen tvivl om, at der er et ønske om at lave en god film, men der er også et ønske om at tale om et emne, der er meget tabubelagt og svært at tale om, siger instruktør Anders Walter til KNR.

Ivalu

Kortfilmen handler om en grønlandsk familie i opløsning, hvor den ældste datter, Ivalu, er forsvundet.

Om natten drømmer lillesøsteren, Pipaluk, om en ravn, der fører hende til Ivalu. Så da en ravn viser sig for hende om morgenen, følger hun efter den. 

Filmen er baseret på den grafiske novelle Ivalu af forfatter Morten Dürr og tegner Lars Horneman.

Du kan se traileren til Ivalu ved at trykke her.

Og nu er Ivalu altså blevet shortlistet til en Oscar i kategorien live action kortfilm, og dermed er den ét skridt tættere på en Oscar. Det fremgår af Oscarakademiets hjemmeside.

- For det første er jeg stolt og taknemmelig for, at der er mange mennesker, der synes om filmen, og at den har gjort indtryk på dem, fortæller instruktøren.

LÆS OGSÅ Første grønlandskproducerede film på Cannes Festival: - Det har en kæmpe stor betydning

Men før filmen præsenteres i Hollywood - og dermed foran nogle af de mest anerkendte filmfolk i verden - så kræver det, at den opnår en nominering.

En Oscar-shortliste er en pulje af i alt 15 film, men denne skal skæres ned til i alt fem film, der opnår en nominering.

Instrueret af tidligere Oscar-vinder

Instruktøren bag Ivalu, Anders Walter, har tidligere haft stor succes med sine film.

Således blev instruktørens kortfilm 9-meter shortlistet til en Oscar. Og i 2014 gik han hele vejen og vandt en gylden statuette for kortfilmen Helium.

Nu går han igen efter at stå på Hollywood-podiet og løfte statuetten. Men uanset om det lykkes eller ej, så er han stadig tilfreds med den omtale, som Ivalu bringer.

- Der er et stort ønske fra alle, der er involveret i filmen, at det her emne bliver talt om, og at den her film kan være med til, at man taler om den her problematik, fortæller Anders Walter.

Håb i det dybeste mørke

Selvom filmen tager udgangspunkt i en grønlandsk familie fra en lille bygd, så har Anders Walter altså ikke udelukkende forsøgt at udpensle de sociale problemer, der eksisterer i landet.

- Det er uanfægtet, om det er i Grønland eller ej. Vi har altid snakket om den her film som noget universelt, siger han.

Børns tarv er nemlig et gennemgående tema i flere af de film, som instruktøren har lavet.

- Det er vigtigt for mig, når man fortæller historier, at man godt må berøre mørket. Også det dybeste mørke.

- Men der må også gerne være en snert af håb. Og at man italesætter den kærlighed, der ligger i at holde med hinanden, at tage ansvar for hinanden, og man ikke bare vender blikket den anden vej, fortsætter han.

Grønlandsk samarbejde

I sidste ende er Ivalu en danskproduceret film. Men den er stadig lavet i samarbejde med produktionsselskabet Polarama Greenland med filmproducer- og instruktør Pipaluk Kreutzmann Jørgensen i spidsen. Polarama Greenland bistod blandt andet med at hyre grønlandske filmfolk og skuespillere.

Faktisk blev samarbejdet så tæt, at Pipaluk Kreutzmann Jørgensen endte med at blive medinstruktør på filmen.

- Anders og jeg har haft et tæt samarbejde, da vi lavede filmen. Det var faktisk efterfølgende, at vi sagde, okay, vi kan godt se, hvor meget vi har været involveret begge to, og derfor er jeg medinstruktør, fortæller Pipaluk Kreutzmann Jørgensen til KNR.

Hun fortæller samtidig, at hun håber, at filmen vækker noget i det grønlandske samfund og hos de grønlandske politikere.

- De her film kan nå rigtig, rigtig langt. Men vi skal også selv begynde at støtte endnu mere op om vores fortællinger. Det er noget, vi har kæmpet for i mange år, siger hun.

24. januar 2023 offentliggør Oscarakademiet de fem film, der er nomineret, og som skal kæmpe om den gyldne statuette til Oscar-showet den 12. marts 2023.

Ivalu har endnu ingen officiel premieredato. Ifølge instruktøren skal den først præsenteres på en række filmfestivaler næste år, hvor den første i rækken er Flickerfest i Sydney i Australien 20-29. januar 2023.