Urealistisk krav

Både ICC og KNAPK mener at det danske EU-formandsskab bør bruges til at få ophævet forbuddet mod salg af sælprodukter i EU. Men det er urealistisk, lyder meldingen fra formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.
05. januar 2012 16:53

Den 1. januar overtog Danmark formandsskabet i EU. ICC's formand Aqqaluk Lynge kommer i den anledning med en opsang til den danske regering. Den bør bruge formandsskabet til at få fjernet EU-forbuddet mod sælprodukter, lyder det i hans nytårsudtalelse.

Det samme mener fisker- og fangerorganisationen KNAPK. Importforbuddet er nemlig en overtrædelse af Deklarationen om Oprindelige Folks Rettigheder, fordi det skader de arktiske fangeres livsvilkår, skriver organisationen i en pressemeddelelse. Og derfor bør de grønlandske politikere stille krav til den danske stat om at forpligtelserne over for oprindelige folk overholdes, lyder det fra KNAPK.

Men at tro det danske EU-formandsskab kan gøre nytte i denne sammenhæng er en misopfattelse, mener formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

- Vores principielle holdning er den samme som ICC's og KNAPK's. Spørgsmålet er mere om det på det realpolitiske plan er realistisk, at gå ud med bål og brand nu og tvinge Danmark som formandsland i EU til at prøve at få gjort noget ved det. Det tror jeg ikke er realistisk, vurderer Kuupik Kleist og uddyber sin udtalelse.

- Jeg tror, at Danmark som formandsland for EU alt andet lige vil have sværere ved at fremføre særstandpunkter inden for EU-systemet imod et stort flertal af medlemslande. Per definition skal formandslandet jo varetage flertallets interesser i en hvilken som helst organisation. Og derfor mener jeg, at man i højere grad bør fokusere på Grønlands formandsskab i OLT, hvor handelsaftalerne skal fornyes i løbet af 2012 og hvor det samlede setup mellem OLT og EU skal genforhandles, og det kommer i høj grad til at handle om samhandlen mellem OLT og EU, siger Kuupik Kleist.

OLT, som her nævnes, er EU's samarbejdsorganisation for Oversøiske Lande og Territorier, som Grønland er formand for fra den 23. januar i år. Og det er altså her, Kuupik Kleist har tænkt sig at slå endnu et slag for ophævelsen af sælproduktforbuddet.

Og samme signal bliver sendt til den danske regering.

- Det har vi jo gjort hele tiden, også i forbindelse med Arktisk Råd og EU's ansøgning om observatørstaus i rådet. Det fremfører vi ved stort set hver eneste lejlighed over for både kommissionen og EU-parlamentet, og jeg kommer også til at fremføre det igen i slutningen af måneden i Bruxelles, når OLT-landene og EU-kommissionen samles, siger Kuupik Kleist.

Det skal understreges, at grønlandske sælskind ikke er omfattet af EU's importforbud. Men forbuddet har ganske givet smittet af på efterspørgslen af sælskind generelt i EU.