URAN Urandemonstrationer flere steder i landet

I dag åbner Inatsisartuts forårssamling, og i den anledning er der arrangeret en demonstrationer i en række af byer, både til støtte for og imod udnyttelse af uran.
Skrevet af Jens Thorin
08. april 2016 05:09


Foreningen af modstandere af udnyttelse af uran, Uran Naamik, demonstrerer i en række byer i dag klokken 16. Det sker i Aasiaat, Narsaq, Qaqortoq, Nuuk, Tasiilaq, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Narsarsuaq og Qassiarsuk. Dog allerede klokken 12 i sidstnævnte sted. I Nanortalik er den planlagte demonstration aflyst på grund af dårligt vejr.

Foreningen mener at befolkningen bør tage stilling i spørgsmålet om uran, og at det er nødvendigt med en oplysningsklampagne på grønlandsk forud for det.

- Vi efterlyser en politisk praksis, der tager udgangspunkt i demokratiske principper og menneskerettigheder, skriver Erik Jensen fra Uran Naamik.

Læs også Uranmodstandere kalder til demonstration i flere byer

Siumuts lokalafdeling i Qaqortoq har samme dag klokken 12 arrangeret en støttedemonstation for som det hedder "råstofudvinding af sjældne jordarter med 0,03% indhold af uran".

I en kortfattet pressemeddelelse skriver Marie Lyberth fra Siumut Qaqortoq, at de vil demonstrere til støtte for at skabe arbejdspladser og udvikle erhvervslivet.  Og så vil de støtte op om råstofudvinding af sjældne jordarter med 0,03% indhold af uran under hensyntagen til sundhed, naturen og miljøet.

Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq og Atassut har hvert i sær stillet forslag om at der afholdes folkeafstemning omkring uranspørgmålet, og hvis alle tre partier bakker op om et af forslagene, vil der være flertal i Inatsisartut for, at befolkningen bliver spurgt om uran.