BILLEDER Uran-malerier skal til Narsaq

Udstillingen ”Lights on – lights off”, med værker af Bolatta Silis-Høegh kan lige nu ses i Nuuk Kunstmuseum. Og i september vil det kunne ses i Narsaq.
21. juli 2015 06:20

Udstillingen løber frem til den 17. august i Nuuk Kunstmuseum, skal videre til Narsaq.

- Ja, udstillingen skal videre til Narsaq og udstilles i Narsaq museum A21 fra midten af september. Siger Bolatta Silis-Høegh og forklarer:

- Jeg ville udstille hvor det parlamentariske grundlag for ophævelsen af nultolerancen blev taget og der hvor man har planer om uranudvinding.

Læs også Dramatiske billeder på Nuuk Kunstmuseum

Udstillingen består af dramatiske malerier der kritiserer Grønlands ophævelse af nultolerancen over for uran.

Kunstner Bolatta Silis-Høegh fortæller, hvordan hun fik det fysisk dårligt, da nultolerancen blev ophævet. Hun malede næsten manisk minderne fra barndommen i Sydgrønland for at komme af med sin frygt. Hun var utilpas og hovedet dunkede. Hun oplevede i forvejen, at det var for meget vold mod kvinder, nu skulle der også drives vold mod naturen.

- Jeg er vokset op med ”Nej til Atomkraft” og husker stranden med min far i Danmark, som pegede på atomkraftværket Barsebäck og fortalte, at sker der en ulykke der, så er København væk, sagde Bolatta Silis-Høegh.

Læs også Debat i Katuaq: Kunst og kulminer

I udstillingen indgår 12 enorme værker med mørke landskaber, en tung himmel og en blødende nøgen kvindekrop. Fem af værkerne blev ved udstillingen i København købt af Grønlands Nationalmuseum og Arkiv.