Unge overtager byrådssalen

Uge 7 har stået i ungdommens tegn på rådhuset i Nuuk, hvor den nye bestyrelse af skoleelever har sat fokus på et godt børne- og ungeliv i kommunen.
Ungdomskommunalbestyrelsen var i uge 7 samlet i byrådssalen. Foto © : KNR / Johannes Olsen
Skrevet af Sebastian Trosborg
16. februar 2024 15:10

Emner som børne- og ungeliv, gode fællesskaber, kriminalitet blandt unge og fritidsliv var alle på programmet i ungdomskommunalbestyrelsen denne uge. 

I byrådssalen på rådhuset var de voksne skiftet ud med en gruppe skoleelever, men opgaven var den samme som altid. 

Tirsdag åbnede det ældste medlem af ungdomskommunalbestyrelsen, Karl S. Rosager, for den første af i alt fire dages arbejde. Særligt mobning har været vigtigt for bestyrelsen.  

- Vi håber, at vi får flere mødesteder, og at vi kan mindske mobning. Det har været et stort emne i det her, siger 14-årige Karl S. Rosager fra Nuuk. 

På møderne kom 7.-, 8.- og 9. klasseselever fra skoler i Kommuneqarfik Sermersooq med gode ideer til en række områder vedrørende børn og unge. 

Karl S. Rosager byder velkommen til den nye ungdomskommunalbestyrelse Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

Første samling

Det er første gang, at den nye gruppe af engagerede unge, der består af 23 medlemmer, mødes og diskuterer lokalpolitiske emner med hinanden. 

- Det har været sjovt at prøve at bestemme noget og blive taget seriøst, siger Karl S. Rosager og fortsætter. 

- Man kan virkelig mærke, at dem, som er blevet valgt ind, allesammen er nogle, der gerne vil det. Det er super dejligt. 

Ved denne samling har der også været fokus på at skabe nye venskaber og et godt samvær i gruppen.

Mod på mere

Alle ideerne er blevet samlet og givet videre til borgmesteren i dag, og nu skal de sorteres og tages op i den voksne kommunalbestyrelse. 

- Jeg ser frem til, at vi får deres forslag, som vi på et tidspunkt skal forholde os til politisk, siger borgmester Avaaraq Olsen (IA). 

Kort om ungdomskommunalbestyrelsen

Ungdomskommunalbestyrelsen består af 23 medlemmer fra skoler i byer og bygder i Kommuneqarfik Sermersooq.

Der er valg til bestyrelsen hvert andet år, og der kan sidde et eller to medlemmer fra hver skole. For at blive valgt ind skal man gå i 7.-, 8.-, eller 9. klasse. Det seneste valg var i 2023. 

Ungdomskommunalbestyrelsen er oprettet af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq for at skabe en aktiv ungdomsdeltagelse i lokalsamfundet og for at inddrage unges meninger. 

De unges kommunalbestyrelse er i sin tid startet, fordi kommunalbestyrelsen valgte at sætte fokus på inddragelsen af børn og unge i deres arbejde. Borgmesteren håber, at det kan føre flere positive ting med sig. 

- Jeg håber først og fremmest, at medlemmerne af ungdomskommunalbestyrelsen får noget ud af det, og de lærer noget af det. Forhåbentlig får de også blod på tanden og gerne vil det her fremover, siger hun. 

Det blod på tanden er måske allerede opstået for bestyrelsens ældste medlem, der ikke vil afskrive en politisk fremtid. 

- Det kan godt være, at jeg bliver politiker. Det er i hvert fald sjovt at prøve nu og se, hvordan det er, siger Karl S. Rosager. 

De unge arbejder med dagens workshop. Foto © : KNR / Johannes Olsen

Håb om at blive hørt

Men i første omgang er det dog noget andet, der er vigtigst for Karl S. Rosager. 

- Jeg håber, at de hører de forslag, vi har sendt ind til dem, og at de kan lade sig gøre. Det er jeg spændt på at se, siger han. 

Ungdomskommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq består af et eller to medlemmer fra kommunens skoler og har valg hvert andet år - senest i 2023. 

Derfor kommer medlemmerne fra Ittoqqortoormiit, Nuuk, Paamiut, Tasiilaq og nærliggende bygder.