Unge miljøhelte indsamler over 13 ton affald i Sydgrønland

De seneste måneder har en gruppe unge fyldt 53 enorme poser med alverdens affald. Arrangør bag indsamlingen mener, at vi skal blive langt bedre til at passe på miljøet.
En af de seks affaldsindsamlinger fandt sted i Igaliku. Foto © : Innovation South Greenland
14. november 2024 14:09

Sydgrønland er kendt for sin smukke natur, men der er en skamplet på de ellers så uberørte vidder: Store mængder affald hober sig op både til lands og til vands.

Fiskegarn, ankre, oliedunke, bøjer og sågar en gammel gummibåd er blandt de ting, en gruppe unge fra organisationen Siu-Tsiu har opsamlet i seks byer og bygder i Sydgrønland.

Erik Kielsen, der er konsulent for fiskere og fangere i Innovation South Greenland, sætter pris på de unges hjælp ved indsamlingen, som han har været med til at organisere.

- Der har været et stort engagement fra de unges side. Det har været en kæmpe hjælp for os, og de unge har været glade for at være ude i naturen og føle, at de gør en forskel i lokalsamfundet, siger han.

Erik Kielsen er konsulent hos Innovation South Greenland og er stolt af resultatet af affaldsindsamlingen. Foto © : Innovation South Greenland

Naturens kræfter er ingen undskyldning

De 13,1 ton affald fyldte i alt 53 enorme hvide poser – såkaldte big bags. Affald, som blandt andet er fundet nær fiskernes og fangernes pladser.

Erik Kielsen pointerer, at naturforhold kan have noget at sige ved spredning af affald. For eksempel kan fiskegarn være bragt til havs af storis eller stormvejr.

- Det er dog ingen hemmelighed, at der også er blevet indsamlet en masse cigaretskod, hygiejneting osv., som jo unægteligt kommer fra mennesket selv.

Fund som fiskeudstyr og plastikdunke vidner også om, at man langt fra kun kan skyde skylden på naturens kræfter. Af større ting blev der fundet en stor trætromle, som blev hevet op fra havet ved håndkraft, og op til flere store stykker jern blev opsamlet langs kysten.

De unge deltagere har samlet affald i al slags vejr og sejlet rundt mellem flere bygder. Foto © : Innovation South Greenland

Men er det egentlig de unges ansvar, at fiskere og fangere efterlader affald i naturen?

- Fisker- og fangerforeninger arrangerer også selv affaldsindsamlinger. De har taget en del af ansvaret selv, og blandt andet i Narsaq har der været en stor deltagelse af fiskere og fangere til indsamlingen, siger Erik Kielsen.

Står sammen for miljøet

Aron Stach fra Siu-Tsiu deltog i affaldsindsamlingen, så Sydgrønland bliver mere rent at besøge og for at gøre bygder og byer mere behagelige.

- Vi har så fantastisk og smuk natur, og jeg er blevet inspireret til at passe bedre på vores hav og natur, fortæller han.

Styr på skraldet

En gruppe unge fra Siu-Tsiu indsamlede i alt 13,1 tons affald fordelt på seks byer og bygder i Sydgrønland.

Affaldsindsamlingen fandt sted i Qaqortoq, Narsaq, Eqalugaarsuit, Alluitsup-Paa, Igaliku-Kujalleq og Igaliku.

Al affald blev rapporteret med billeder og inddelt på en liste over affaldstyper.

Projektet blev udført af Innovation South Greenland og organisationen Siu-Tsiu, der blandt andet hjælper unge til at få arbejde. Initiativet blev finansieret af Arctic Cleanup.

Aron Stach har sammen med gruppen indsamlet 1,5 ton affald i Qaqortoq, og i Narsaq blev der indsamlet 5 ton på tre dage, da byens borgere også blev opfordret til at deltage. Selv er han ikke i tvivl om, at projektet har en effekt på lokalsamfundet.

- Jeg ville gerne hjælpe indbyggerne og vise, at man kan arbejde sammen for et renere miljø, siger Aron Stach.

Erik Kielsen er overbevist om, at de unge affaldshelte vil bringe budskabet videre via deres indsats. For det har en betydning, at vi forholder os mere til miljøet i hverdagen – og stopper med at smide affald i den skrøbelige natur.

- Det vigtigste er, at vi skal minimere mængden af affald og efterladte ting. Det har kort sagt været en stor succes, men vi skal generelt passe bedre på vores natur, siger Erik Kielsen og tilføjer, at det allerede nu er besluttet, at affaldsindsamlingen gentages til næste år.