Løsningen på affaldsproblemer i Nordgrønland er i hårdknude

Hvem skal løse problemet i de nordgrønlandske bygder, hvor affaldet skaber gener for beboerne? Borgmestrene i bygderne peger på naalakkersuisut, men naalakkersuisoq for miljø peger på borgmestrene og de enkelte kommuner.
Affaldet fylder gadebilledet i flere nordgrønlandske bygder. Foto © : Jørgen Simionsen / KNR
12. juni 2024 10:56

Affaldet hober sig op i de nordgrønlandske bygder, fordi forbrændingen ikke kan følge med, og fordi havisen gør, at Esani-skibene ikke kan kan komme ind og hente det.

Løsningen vil være en dispensation til at brænde affaldet ude i bygderne, mener borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jeremiassen (løsgænger). Men den dispensation har borgmesteren flere gange fået afslag på.

- Hvis der var mig, der bestemte, ville jeg lade bygderne brænde affaldet af, siger Palle Jeremiassen.

De seneste dage har KNR fortalt om affaldssituationen i bygderne Niaqornaarsuk og Kullorsuaq, hvor vejkanterne flyder med skrald og affald. Men indtil videre er der ikke enighed om, hvem der er ansvarlig for problemet. 

- Vores bygd, der ligger ved en flot, flot fjord, er blevet en skændsel efter afbrændingsforbuddet. Sådan fortalte Kristianne Jeremiassen om sin bygd Niaqornaarsuk tidligere til KNR. Noget nær det samme budskab havde Timotheus Petersen fra Kullorsuaq.

Men selvom skraldeproblemerne hober sig op, har Palle Jeremiassen flere gange fået afslag på, at affaldet må brændes af i bygderne.

- Vi får afslag både lovgivningsmæssigt og politisk på afbrændingen. Og vi gives ikke alternative anbefalinger til, hvad vi kan gøre, siger han.

Svært at håndtere og stor forurening

Direktøren for Esani, der står for den nationale affaldshåndtering, fortæller, at affaldet kan fragtes til forbrændingsanlægget i Nuuk, hvis kommunen selv står for emballeringen af affaldet.

Den løsning har man valgt i Kommune Qeqertalik, oplyser borgmester Ane Hansen (IA).

- Den første sejllads fra Niaqornaarsuk er gennemført, og de næste sker i ultimo juni, siger hun.

Det er specielt poser med såkaldt natrenovation, altså afføring, som de to borgmestre har svært ved at finde en løsning for, fortæller de. Poserne skal nemlig håndteres som sundhedsskadeligt affald, og skal derfor altid brændes af med en dispensation.

- Det er meget vanskeligt at finde en procedure for dem. Hvis ikke de brændes, må vi samle dem ind, men de blæser væk og skaber en større forurening i miljøet, siger Palle Jeremiassen.

KNR ville meget gerne have spurgt den ansvarlige naalakkersuisoq Kalistat Lund, hvordan problemerne skal løses, når kommunerne gang på gang får afslag på at brænde affaldet af.

Han henviser til, at det er borgmesterenes ansvar at håndtere affaldet, men sagde dog tilbage i april, at han er parat til at give dispensation til sommer, hvis kommunerne søger om lov til at afbrænde affald.