Den nye danske social- og indenrigsminister lover på lige fod med sin chef, statsminister Mette Frederiksen, at der kommer fortsat kommer en undskyldning til de 22 grønlandske eksperimentbørn. Det bliver dog først i 2020.Foto: Foto: Scanpix

Regeringen: Undskyldning til eksperimentbørnene kommer i 2020

Regeringen fastholder, at der kommer en officiel undskyldning til de 22 eksperimentbørn - og det bliver næste år. Sådan lyder løftet fra Social- og Indenrigsministeriet i Danmark.

- Jeg er glad for, at vi sammen med det grønlandske landsstyre har besluttet at videreføre arbejdet med den historiske udredning. Det, der skete, er en del af Grønlands og Danmarks fælles historie, som vi bør og skal se i øjnene. Det skylder vi de berørte børn og familier.

Det siger social- og indenrigsminister Astrid Krag i en mail til KNR.

Samtidig fastholder Social- og Indenrigsministeriet, at "regeringen vil give en undskyldning til de 22 grønlandske børn."

Ministeriet fastholder dermed de ord, som statsminister Mette Frederiksen sagde under en tale i juni.

Her lovede hun en officiel undskyldning fra den danske stat til de 22 grønlandske eksperimentbørn, der i 1951 blev sendt til Danmark. Også Godhavnsdrengene, der led massiv overlast på børnehjemmet Godhavn i Danmark i midten af 1900-tallet, er blevet lovet en undskyldning. 

Den undskyldning falder 13. august. Men undskyldningen til de få nulevende grønlandske eksperimentbørn må vente et år endnu. 

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen undskylder til danske børnehjemsbørn - 22 grønlandske børn må vente

For S-regeringen vil vente på den historiske udredning, som Naalakkersuisut og Løkke-regeringen bestilte i marts i år.

- I forståelse med Naalakkersuisut og i respekt for den aftale, der allerede er indgået om den historiske udredning, vil regeringen imidlertid afvente færdiggørelsen af denne udredning, tilføjer Astrid Krag i mailen til KNR.

Lovning på undskyldning trods tvivl

Den seneste uge har Grønlands to folketingsmedlemmer, Aki-Matilda Høegh-Dam (S) og Aaja Chemnitz Larsen (IA), ellers sat spørsgmålstegn ved, om regeringen overhovedet vil undskylde på den anden side af en udredning.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam uenig med sine egne ministre

- Jeg synes, det kan være lidt bekymrende, hvad den her udredning kommer til at indebære, idet den ikke forudsætter nogen undskyldning. Om det kan være, at udredningen kigger på grunde til, at man ikke skal sige undskyld? sagde Aki-Matilda Høegh-Damm 12. juli til KNR.

Hendes partifælle, naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), holder dog fast i, at  udredningen skal være færdig før en undskyldning.

LÆS OGSÅ Forkert at udskyde undskyldning til eksperimentbørn

Grundlaget for en historisk udredning om forløbet bag kultureksperiment i 1951 kan læses her.

Fagpersonerne, der skal stå for udredningen,vil blive udpeget i den nærmeste fremtid, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Arbejdet skal være færdigt senest 1. juni 2020, hvor udredningen bliver afleveret til Naalakkersuisut og regeringen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt