Undskyldning til eksperimentbørn: Aki-Matilda Høegh-Dam uenig med sine egne ministre

Siumuts folketingsmedlem er lodret uenig med både Naalakkersuisut og den danske regering i sagen om en undskyldning til eksperimentbørnene. Jeg vil ikke lade dem dø, inden de har fået ro i sjælen, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut mener, at der skal siges undskyld til de 22 grønlandske eksperimentbørn hurtigst muligt. Foto: KNR Foto © : Paalu Møller
12. juli 2019 11:19

Man skal holde, hvad man lover.

Derfor bør statsminister Mette Frederiksen (S) 13. august undskylde til de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev tvangsflyttet til Danmark - på lige fod med en undskyldning, som er varslet til en række tidligere børnehjemsbørn i Danmark.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen lover en undskyldning til eksperimentbørnene

Det mener folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S), som henviser til, at Mette Frederiksen i starten at juni lovede en officiel undskyldning til ekperimentbørnene.

- Det er jo en undskyldning, som vi fra Grønlands side har forventet og arbejdet og kæmpet for i årevis, siger Aki-Matilda Høegh-Dam og påpeger, at det har været Siumuts officielle politik i årevis at få en undskyldning fra den danske stat i sagen. 

LÆS OGSÅ Enhedslisten kræver undskyldning til eksperimentbørn nu

Hun stiller sig dermed direkte op imod sin partifælle, naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen, fra Siumut og formanden for Siumuts søsterparti, Socialdemokratiets formand og statsminister, Mette Frederiksen, som Siumut har givet sit mandat til i Folketinget.

Begge ministre fastholder nemlig, at en bestilt udredning om Danmarks og Grønlands rolle i forløbet med det såkaldte 'eksperiment' i 1951 skal være færdig, før en officiel undskyldning fra den danske stat eventuelt kan falde.

Det bliver tidligst til juni 2020 - og tiden er dyrebar for de få nulevende af de 22 eksperimentbørn.

- Vi ved jo ikke, om de som ældre mennesker kan vente til næste år. Og jeg vil ikke lade dem dø, inden de har fået den ro i sjælen, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Høegh-Dam: Udredning kan misbruges

Men en historisk udredning har ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam intet at gøre med en undskyldning.

- Jeg mener, at udredningen og undskyldningen er to helt separate ting.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen undskylder til danske børnehjemsbørn - 22 grønlandske børn må vente

I hendes øjne er det for længst dokumenteret, at de 22 børn led massiv overlast ved at blive fjernet fra deres familier i Grønland. De mistede deres grønlandske sprog og kultur ved at blive sendt til Danmark, mener Siumuts folketingsmedlem. 

Og det er nok til at give en undskyldning - ligesom den, Dansk Røde Kors gav i 2015 for organisationens deltagelse i ekperimentet-forløbet i 1950'erne.

- Vi kender jo grundlaget for det, og har gjort det i årevis. Og det er jo ikke for sjov, at en stor, verdensomspændende organisation som Røde Kors har sagt undskyldning, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

LÆS OGSÅ Forkert at udskyde undskyldning til eksperimentbørn

Ligesom hendes grønlandske kollega i Folketinget, Aaja Chemnitz Larsen, fra IA, frygter hun, at en udredning kan blive brugt til at grave ting frem, som kan bruges som argumenter imod, at Danmark skal give en officiel undskyldning til de 22 børn.

- Jeg synes, det kan være lidt bekymrende, hvad den her udredning kommer til at indebære, idet den ikke forudsætter nogen undskyldning. Om det kan være, at udredningen kigger på grunde til, at man ikke skal sige undskyld?