Kim Kielsen med valgflyers i Nuuks bymidte lørdag eftermiddag.Foto: Helle Nørrelund/ KNR

Under et døgn til valget: Kielsen afviser ikke at forsøge sig som formand for Siumut igen

Formandsopgør brager videre i Siumut. Kim Kielsen afviser ikke, at han går efter at blive formand for Siumut igen efter valget.

Med blot et enkelt døgn til, at stemmestederne lukker, er der nu brudt åben krig ud om, hvem der skal være formand for Siumut. 

For Kim Kielsen, der i november blev væltet af sine egne som formand på partiets generalforsamling, kan sagtens forestille sig at udfordre partiets nye formand, Erik Jensen. 

LÆS OGSÅ Inga-Dora: Erik Jensen er formand efter valget - uanset Kim Kielsens stemmetal

I dag har Siumuts anden næstformand, Inga-Dora G. Markussen, sagt til KNR, at Erik Jensen sidder sikkert i formandsstolen. Så selv hvis Kim Kielsen skulle gå hen og få flere personlige stemmer på valgdagen, vil der – ifølge Inga-Dora G. Markussen – være sikret borgfred i Siumut.

Det er partiets væltede formand bare ikke enig i. Kim Kielsen vil nemlig ikke afvise, at han vil gå efter posten som formand for Siumut igen efter valget i morgen, hvis han får flere personlige stemmer end Erik Jensen.

Ekstraordinær generalforsamling

Til KNR siger Kim Kielsen, at det kan blive muligt med en ekstraordinær generalforsamling i Siumut, hvis han skulle gå hen og få flere personlige stemmer end Erik Jensen.

- Der er også noget, der hedder en ekstraordinær generalforsamling. Det kan jo være, at et valg til Inatsisartut kan føre til det, siger han.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er (nogle af) de sager, som Siumut går til valg på

Han henviser til valget til Inatsisartut i 2009, hvor Aleqa Hammond fik 75 flere personlige stemmer end partiets daværende formand, Hans Enoksen. 

Det betød, at Enoksen trak sig efter valget, hvorefter Aleqa Hammond blev valgt til ny formand for Siumut på en ekstraordinær generalforsamling. Og fra 2013 blev hun som bekendt også formand for Naalakkersuisut, som Kim Kielsen netop har været – en post han ikke har villet trække sig fra, selv om Erik Jensen som formand for det regeringsbærende parti gerne vil overtage den.

Vælgerne skal dømme

Hvorfor Kim Kielsen ikke går ud og bakker klart op om Erik Jensen som Siumuts formand, kalder han et "trick"-spørgsmål, som han ikke vil svare på, men siger: 

- Hverken Erik (Jensen, red.) eller jeg er blevet valgt ind endnu. Det bliver afgjort i morgen. Og det kan være, at vi ikke bliver valgt ind. Det skal vi respektere. 

- Erik Jensen er formand for Siumut nu. Lad os afvente vælgernes dom.

Hvorfor giver du ikke din fulde støtte til Erik Jensen?

- Jeg har sagt: Siumut skal stå sammen. 

Men synes du, at I gør det lige nu?

- Siumut skal stå sammen i det her valg.

 Men synes du, I står sammen, som det ser ud lige nu - dagen inden valget?

- Siumut skal stå sammen, slår Kim Kielsen blot fast.

 

Kommentarer

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her