Konservative: Uheldig udmelding fra Vittus

Vittus Qujaukitsoq langer i et opsigtsvækkende interview ud efter Danmark og den 'altødelæggende arrogance', han mener, landet udviser overfor Grønland. Den udlægning kan man ikke forstå hos de Konservatives Grønlandsordfører, Rasmus Jarlov.
Foto © : Steen Brogaard/Folketinget
Skrevet af Kenneth Elkjær
14. december 2016 06:17

Han er ærgerlig over tonerne fra Grønlands naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

- Jeg synes, det danske Folketing og den danske regering gør alt, hvad vi kan, for at inddrage Grønland. Og vi gør, hvad vi kan, for at varetage Grønlands interesser. Så man kan godt blive lidt ærgerlig over, at der kommer sådan en kritik, som vi fra dansk side ikke synes er berettiget.

I interviewet med Politiken nævner Qujaukitsoq de to militæranlæg Camp Century og Thulebasen som to af de punkter, hvor Danmark ikke har varetaget Grønlands interesser i tilstrækkelig grad. Den kritik mener Rasmus Jarlov dog er helt forfejlet.

- Jeg synes, de krav, grønlandske politikere har fremsat om at Grønland skal have penge for de amerikanske baser, er urimeligt. Simpelthen fordi, amerikanerne har store udgifter forbundet med at garantere sikkerheden for Grønland.

Skylder en tak

Han mener i stedet, Grønland, Danmark og Færøerne bør sende en tak til USA.

- Det er faktisk os i Rigsfællesskabet, der bør være taknemmelige overfor amerikanerne. Det er lidt underligt først at nyde gavn af, at amerikanerne sørger for sikkerheden på Grønland, og så komme og bede om penge om det bagefter. Fra dansk side har vi svært ved at bakke om det krav. Det er simpelthen ikke rimeligt krav fra Grønland.

Vittus Qujaukitsoq udtaler i et interview, der bliver bragt på forsiden af Politiken tirsdag, at Danmarks arrogance overfor Grønland er 'altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet'. Udtalelser kommer på baggrund af 'et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt,' siger Qujaukitsoq til den danske avis.

 

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

 

Uheldigt!

Rasmus Jarlov fra Konservative mener ikke, udtalelserne fra den grønlandske naalakkersuisoq bidrager til et positivt samarbejde mellem parterne i Rigsfællesskabet.

- Jeg synes, udtalelserne er uheldige. De skaber en kløft mellem Danmark og Grønland, som der ikke rigtig kan være nogen interesse i. Hvis man er utilfreds med noget i den danske regerings forhandlingstaktik, så må man rejse det. Men jeg synes ikke, at vi fra dansk side fejer Grønland ned af bordet og siger, at vi er ligeglade med grønlandske intereresser.

Han peger i stedet på, at udtalelserne fra Vittus Qujaukitsoq kan være en del af den debat om selvstændighed, som foregår her i landet.

- Det er meget svært ikke at få indtryk af, at det ofte handler om at score nogle point på Danmarks bekostning i Grønlands indenrigspolitik. Det er selvfølgelig lidt træls at skulle høre på det. Jeg synes ikke, det er gavnligt, at man kalder Danmark for arrogant.

 

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende