Uenighed om forfatningsforslag
Forfatningskommissionens formand, Vivian Motzfeldt, så helst, at Naalakkersuisut havde lyttet til lovudvalgets opfordring om, at kommissionens forslag til en forfatning først gælde, når Grønland bliver selvstændigt.
Motzfeldt udtalte til Sermitsiaq fredag, at det er beslutningen i salen, der er gældende, og det kan Naalakkersuisut ikke ændre. Men hun erkender nu, at Inatsisartut har givet Naalakkersuisut frie tøjler i sagen.
LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen får svært ved at levere til tiden
- Naalakkersuisut har rigtig nok bemyndigelse til at tage sådan en beslutning, men man kan også sige, at når ændringen er så stor, så burde Naalakkersuisut indrage Inatsisartut noget mere. Det vil være at foretrække, hvis alle skal kunne sige god for arbejdet, siger Vivian Motzfeldt.
Hun mener, at Naalakkersuisut burde have lytte til Inatsisartuts lovudvalg, der i deres betænkning opfordrer Naaalakkersuisut til at lave et udkast til en forfatning, der kan gælde når Grønland bliver selvstændigt.
Motzfeldt kan ikke se meningen med en forfatning i to tempi
Den opfordring har Naalakkersuisut i midlertidig valgt ikke at følge. I forfatningskommissionens kommissorie står der således, at kommissionen skal udarbejde et forslag til Grønlands forfatning i to tempi - en del der kan træde i kraft med det samme og gælde under den danske grundlov, og en anden del der kan træde i kraft, når Grønland bliver selvstændigt.
Det kan Vivian Motzfeldt ikke se meningen med:
- Hvis vi vil være selvstændige, skal vi have vores egen forfatning. Hvis vi ikke vil være selvstændige, så laver vi en forfatning, der er tilpasset grundloven. Jeg ved ikke, hvad det skal gavne, siger Vivian Motzfeldt.
LÆS OGSÅ Forfatning skal ikke underlægges dansk grundlov
Et yderligere problem ifølge Vivian Motzfeldt er, at tidsrammen på to til tre år formentlig ikke er nok, hvis kommissionen skal udarbejde et forslag, der kan træde i kraft under hensyn til grundloven. Et synspunkt som også er blevet fremført af adjunkt ved Ilisimatusarfik, Jens Wendel Hansen.
- Når vi skal lave en forfatning i to tempi, skal staten inddrages meget. Og i mine øjne er den tidsramme, der bliver nævnt, alt for kort tid. Erfaringer viser nemlig, at man støder på mange forhindringer, når man laver en forfatning, der inddrager den stat, man er forbundet med. Og det gør, at arbejdet tager meget længere tid, siger Vivian Motzfeldt.
I mandagens Qanorooq kan du høre Suka K. Frederiksen svare på Vivian Motzfeldts kritik af, at Naalakkersuisut ikke har fulgt opfordringen fra Inatsisartut.