Forfatning skal ikke underlægges dansk grundlov

En kommende forfatning skal udarbejdes, så den kan træde i kraft den dag, Grønland opnår selvstændighed, og samtidig skal kommissionens formandskab udpeges af Naalakkersuisut. Sådan lød opfordringen fra Inatsisartuts lovudvalg forud for andenbehandlingen.
23. november 2016 08:17

Inatsisartut ønsker, at den kommende forfatningskommission skal udarbejde en forfatning, der kan træde i kraft, så snart Grønland opnår selvstændighed.

Dermed ser de bort fra anbefalingerne fra redegørelsen, som Naalkkersuisut fremlagde for medlemmerne af Inatsisartut før førstebehandlingen.

LÆS OGSÅ Forfatningskommission hastes igennem Inatsisartut

Redegørelsen lagde nemlig op til, at kommissionen kan udarbejde en forfatning i to tempi. Det vil sige, at man både laver en forfatning, som skal gælde inden for rammerne af den danske grundlov - altså en forfatning der gælder, så længe landet er en del af Rigsfællesskabet - og en anden, som skal indføres, den dag Grønland løsriver sig.

Naalakkersuisut udpeger medlemmer

I forhold til, hvem der skal sidde i kommissionen, opfordrede lovudvalget, at Naalakkersuisut både udpeger formand og næstformand.

LÆS OGSÅ Rosing: Inatsisartut køres ud på sidespor

I redegørelsen blev der ellers lagt op til, at formanden skulle udpeges af det største regeringsparti, mens det største oppositionsparti også fik noget at skulle have sagt, da de skulle udpege næstformanden.

Under andenbehandlingen af beslutningsforslaget noterede naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K Fredriksen, sig opfordringerne fra udvalget.

Samtidigt slog hun fast, at selvom Naalakkersuisut med vedtagelsen får mandat til selv at træffe de vigtige valg om kommissoriets indhold og kommissionens sammensætning, er de ydmyg omkring den store opgave, og vil holde Inatsisartut og ikke mindst offentligheden orienteret om arbejdet, sagde Suka K Fredriksen fra talerstolen.

Kun Demokraterne stemte imod, da Inatsisartut forleden vedtog, at der skal nedsætte en forfatningskommission.