Labansen: Uenighed i Siumut gør det vanskeligt at være naalakkersuisoq for fiskeri

I Siumut mener en fløj, at fiskeriet ikke skal begrænses, og at man ikke behøves at lytte til biologernes anbefalinger. En anden fløj mener, at der skal fiskes på et bæredygtigt grundlag. Det vurderer Martha Labansen.

Nikkulaat Jeremiassen trak sig i denne uge som naalakkersuisoq for fiskeri, og Jens Immanuelsen er ny mand på posten.

Men en ny naalakkersuisoq for fiskeri kan hurtigt komme i problemer igen, for der er ikke enighed i Siumut om hvilken politik, der skal føres på området.

- Der er delte holdninger omkring fiskeripolitikken internt i Siumut, sagde Martha Labansen i debatprogrammet Oqalliffik på KNR.

Martha Labansen er blandt andet tidligere direktør i KANUKOKA og har fulgt grønlandsk politik i mange år.

Uenighed om bæredygtighed

Hun vurderer, at der i Siumut er en fløj, der mener, at fiskeriet ikke skal begrænses, og at man ikke behøves at lytte til biologerne. En anden fløj mener, at der skal fiskes på et bæredygtigt grundlag.

- Og det problem vil hele tiden være der, uanset hvem der indsættes som naalakkersuisoq, da problemet fortsat findes i Siumut, siger Martha Labansen.

LÆS OGSÅ Atassut forlader koalitionen, og Jeremiassen trækker sig

Uenigheden i Siumut om fiskeripolitikken kan blandt andet ses ved at kigge i den koalitionsaftale, som partiet indgik med Atassut og Nunatta Qitornai.

I aftalen er der blandt andet en ambition om, at den biologiske rådgivning skal danne grundlag for, hvordan kvoterne fastsættes.

Den ambition er blandt andet kommet til udtryk gennem en udmelding fra Naalakkersuisut i december sidste år, hvor Naalakkersuisut havde besluttet, at kvoterne i det kystnære fiskeri efter hellefisk skal tilpasses den biologiske rådgivning over en fireårig periode.

Uenighed gør det svært at samarbejde med andre partier

Derfor blev kvoterne sænket i to af forvaltningsområderne.

Men den beslutning blev hurtigt modsagt af Siumuts inatsisartutgruppe i en pressemeddelelse, som var underskrevet af næstformand i partiet, Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq har ikke tillid til naalakkersuisoq

Martha Labansen vurderer, at den interne uenighed i Siumut ikke kun gør det svært at være naalakkersuisoq for fiskeri. Uenigheden har også har konsekvenser for Siumuts muligheder for at samarbejde med andre partier:

- Vi har set hvor svært, det er at mødes med andre partier, når der er så forskellige holdninger i Siumut..(..) For de kan ikke melde klart ud til andre partier, hvad de selv er enige om, siger Martha Labansen.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt