Uenighed i koalitionen om arbejdsmiljøplan

Demokraterne vil ikke lade virksomhederne betale for hjemtagelsen af arbejdsmiljøområdet. Så hellere lade Danmark beholde ansvaret, lyder det.
Regningen for landskassens udgifter til et selvstændigt, grønlandsk arbejdstilsyn skal ikke ende hos virksomhederne, mener Justus Hansen fra Demokraterne. Så hellere lade Danmark beholde ansvaret for arbejdsmiljøområdet, lyder det. Foto: Arktiv Foto © : Camilla Dam/KNR
01. august 2016 05:18

Det skal ikke være virksomhederne, der med en tvungen afgift til landskassen skal betale for, at Grønland overtager ansvaret for arbejdsmiljøområdet - sådan som naalakkersuisut ellers foreslår.

Det siger Demokraternes politiske ordfører, Justus Hansen, til KNR.

- Uanset hvordan man pålægger betalingerne virksomhederne, kommer det altid over til forbrugerne i sidste ende. For virksomhederne skal jo have dækket den såkaldte mereudgift, de har.

 

Krav: Ny model - men intet forslag selv

Demokraternes politiske ordfører kræver derfor, at naalakkersuisut kommer op med en ny model til, hvordan arbejdsmiljøområdet kan finansieres - hvis det overhovedet skal hjemtages.

For det er Justus Hansen ikke sikker på, at det nødvendigvis skal.

   LÆS: Virksomheder skal betale for grønlandsk arbejdstilsyn

- Vi er jo selvfølgelig af den opfattelse, at det at hjemtage et område skal styrke udgangspunkt og ikke øge vores udgifter. Og jeg opfordrer naalakkersuisut til at finde andre finansieringsdele på det her forslag, og så vil jeg selvfølgelig tage stilling til derefter, om vi skal hjemtage området.

Men han har ikke selv noget forslag til, hvor pengene til området skal findes på Grønlands eget budget.

- Nej, det har jeg ikke. Jeg vil gerne se et forslag fra naalakkersuisut, siger Justus Hansen.

 

Lad Danmark betale

I stedet er han lige nu større tilhænger af, at der bliver skabt et tættere samarbejde mellem virksomhederne i Grønland og det danske arbejdstilsyn i Grønland i form af flere besøg hos virksomhederne, særligt uden for Nuuk. 

Noget, som især SIK har efterlyst. 

Det vil dog kræve flere midler fra den danske stat til flere tilsyn på grønlandske arbejdspladser.

    LÆS OGSÅ: SIK roser budgetplaner for Arbejdstilsynet

- Det er et problem ude på kysten, at der er så få besøg fra arbejdstilsynet. Så det kunne være en god vej at gå. Ikke at lægge pres, men have en god dialog omkring nogle flere penge på det her område fra den danske stat, siger Justus Hansen.

Det har ind til videre ikke været muligt at få en kommentar i sagen fra naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq, som er på rundrejse i Nordgrønland.