Udvidelse af Sisimiut havn til debat

Qeqqata Kommunia tager nu selv skridt til at udvide Sisimiut havn. Naalakkersuisut ser positivt på kommunens initiativ.
27. oktober 2011 06:47

Kommunens økonomiudvalg foreslår, at havnen bliver anlagt i 2012 og 2013, så den kan stå klar til de forventede olieboringer i sommerhalvåret 2013, skriver Qeqqata Kommunia.

Kommunen ønsker altså en havneudvidelse, uanset om Selvstyret eller private selskaber vil være med.

Pengene til finansiering af udvidelsen skal blandt andet findes ved at hæve kommuneskatten fra 25 til 26 procent.

- Uanset, om der kommer olieefterforskning i 2013 eller ej, er det helt nødvendigt med en havneudvidelse, siger Qeqqata Kommunias borgmester Hermann Berthelsen.

- Med de nuværende forhold i Sisimiut Havn kan trawlere, indhandlingsskibe, krydstogtskibe og olieforsyningsskibe ikke få plads i havnen, og derfor søger de til andre havne, siger borgmesteren, der samtidig håber, at den nye havneudvidelse vil sætte gang i væksten i Sisimiut.

- De store skibes fravalg af Sisimiut Havn har betydet stigende arbejdsløshed i Sisimiut, så en havneudvidelse skulle også gerne sætte gang i hjulene. Mit håb er, at vi med udvidelsen kan få flere i arbejde og dermed reducere vores udgifter til arbejdsmarkedsydelser, offentlig hjælp samt stigende skatter. Og forhåbentlig vil den kommunale skattestigning blive kortvarig, siger Hermann Berthelsen.

Der er en arbejdsgruppe, der er nedsat af Naalakkersuisut og Qeqqata Kommunia, som kigger på muligheder for udviddelse af havnen i Sisimiut.

- Arbejdsgruppen fremlægger sit arbejde inden længe og vi venter spændt på arbejdsgruppens anbefaling.  Men det er meget positivt at kommunens selv tager initiativ, siger Naalakkersuisoq for infrastruktur Jens B. Frederiksen til KNR.

Arbejdsgruppen undersøger blandt andet om Sisimiut havn skal omdannes til et aktieselskab ligesom havnen i Nuuk eller om der skal dannes en anden form for samarbejde mellem kommunen og Selvstyret. Det er formanden for transportkommissionen Christen Sørensen, der formand for den arbejdsgruppe som Qeqqata Kommunia og Naalakkersuisut har nedsat.

Qeqqata Kommunias kommunalbestyrelse skal på sit møde i morgen tage stilling til økonomiudvalgets forslag om at udvide Sisimiut Havn.