Air Greenland om aflyste fly: Udstyr mod overisning tages i brug denne uge

Lufthavnen i Kulusuk har i flere år manglet udstyr til at fjerne is fra flyene. Nu er udstyret kommet, men instruktøren er til gengæld strandet på grund af overisning.
I lufthavnen i Nuuk har personalet i lang tid har mulighed for afise flyene. Nu bliver det også muligt i Kulusuk. Foto © : Christine Hyldal
Skrevet af Thor Bill
24. oktober 2023 14:07

Rejsende til og fra flere byer og bygder på østkysten har gennem otte siddet strandet – til stor frustration for flere.

Air Greenland har nemlig aflyst alle flyafgange til Kulusuk og Tasiilaq de seneste dage på grund af dårligt vejr. Blandt andet fordi der har været risiko for overisning af flyene.

Der fortæller kommunikationschef i Air Greenland, Inga Dora G. Markussen.

- Når vi går ned i en bestemt højde og skal til at lande, vil dråberne på flyet blive omdannet til is. Det skal man fjerne med en bestemt væske, før man kan flyve igen. Så når vi har overisningsfare, så vælger vi ikke at flyve, siger hun.

Det er udfordringer, som også var skyld i aflysninger sidste år.

Men faktisk er problemet tæt på at blive løst. Lufthavnen i Kulusuk har nemlig for nylig modtaget en såkaldt ’de-icing-bil’, der skal bruges til at fjerne isen på flyene. 

Lufthavnspersonalet kan dog ikke bruge den endnu, da de ikke er oplært til det, forklarer Inga Dora G. Markussen.

- Her kommer Air Greenland ind i billedet. Vores instruktør skal til Kulusuk for at undervise personalet i brugen af den. Men instruktøren kan først komme afsted i dag. Han har heller ikke kunnet komme til Kulusuk, siger hun.

Til gengæld vil lufthavnspersonalet blive oplært forholdsvis hurtigt, når først instruktøren er kommet frem. Dermed kan de-icing-bilen tages i brug allerede i slutningen af denne uge, vurderer hun. 

De-icing-bilen ankom til Kusuluk for nylig. Nu mangler personalet blot at lære, hvordan de skal bruge den. Foto © : Bendt Duus, Mittarfeqarfiit

Løser ikke alle problemer

Selvom det altså meget snart bliver muligt for lufthavnspersonalet i Kulusuk at fjerne is fra flyene, betyder det dog ikke, at fremtiden vil være helt uden aflysninger.

For mange af passagererne har ikke Kulusuk som slutdestination, men derimod Tasiilaq. De skal derfor transporteres videre fra Kulusuk med enten helikopter eller båd. Og det kan fortsat blive en udfordring, når vejret driller.

- Man kan ikke de-ice en helikopter. Men passagererne kan komme tættere på slutdestinationen, og lige så snart vejret så er godt nok til at flyve, så bliver det hurtigere at hente dem, siger Inga Dora G. Markussen.

Derfor må passagerer også fremover væbne sig med både tålmodighed og forståelse, sigerhun.

- Det er vigtigt at vide, at Kulusuk er en lufthavn med sin egen karakteristika, som vi er nødt til at tage højde for. Vi håber selvfølgelig, at de forstår den situation.

Hun kan samtidig godt forstå, at de mange aflysninger kan give store frustrationer blandt passagerne.

- Overisningsfare kan være svær at se, så selvom vejret ser godt ud, så kan det være anderledes i højden. Så jeg kan godt forstå, at passagerer bliver frustrerede over at skulle strande i så lang tid. Det gør vi alt, hvad vi kan, for at undgå.