Justitsministeret har sat en ny dato for en afdækning af løn- og arbejdsvilkår hos Grønlands Politi og anstaltsbetjente: Senest inden udgang af 2019.Foto: Rigspolitiet

Udsat igen: Rapport om lønforskelle bliver et år forsinket

En undersøgelse af løn- og arbejdsvilkår hos Grønlands Politi og anstaltsbetjente er forsinket igen.

Ansatte hos Grønlands Politi og de grønlandske anstalte må væbne sig med ekstra tålmodighed i håbet om mere i lønposen.

En afdækning, som skal kortlægge løn- og arbejdsforhold hos dem, er nemlig udsat igen til senest udgangen af i år, oplyser den danske justitsminister, Nick Hækkerup (S), i et brev til Grønlandsudvalget.

- Afdækningen forventes afsluttet inden udgangen af 2019. Justitsministeriet vil – når arbejdet er afsluttet – underrette Folketingets Grønlandsudvalg og Naalakkersuisut om resultatet af afdækningen, skriver han.

LÆS OGSÅ Rapport om lønforskelle er et halvt år forsinket

I 2017 bestilte den daværende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), en undersøgelse, der skal kortlægge løn- og arbejdsvilkår hos ansatte i politiet og anstaltsbetjente i Grønland.

Det sker efter flere års kritik af, at ansatte under politiet og kriminalforsorgen i Grønland og Danmark er på to forskellige overenskomster, selv om staten er fælles arbejdsgiver.

Efter planen skulle undersøgelsen have været færdig inden udgangen af 2018, men blev forsinket. I foråret blev undersøgelsen så sat i i stå på grund af folketingsvalget. Og nu hedder fristen altså senest inden nytår. 

Aaja Chemnitz Larsen: En skamplet i rigsfællesskabet

Både Naalakkersuisut og de grønlandske folketingsmedlemmer har gentagne gange kritiseret, at grønlandske politi- og anstaltsbetjente bliver aflønnet forskelligt i forhold til deres kolleger i Danmark.

Under et møde i slutningen af sidste uge drøftede folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) lønforskellene med med justitsminister Nick Hækkerup (S).

LÆS OGSÅ Rapport om lønforskelle er et halvt år forsinket

Aaja Chemnitz Larsen kalder lønforskellene for en 'skamplet i rigsfællesskabet'.

Men formanden for Politiforbundet i Danmark, Claus Oxfeldt, afviste i juni i år, at der reelt er tale en lønforskel mellem grønlandske og danske betjente. Grønlandske betjente får nemlig et tillæg, der udligner den lønforskel, som var tidligere.

Desuden tjener betjente internt i Danmark forskelligt i løn alt efter politikreds, forklarer han.

LÆS OGSÅ Fængselsforbund kræver indgreb fra justitsministeren

- Vi har ikke ens aflønning af politifolk. En politimand i København tjener ikke det samme som en politimand i Aalborg eller i Esbjerg, siger Claus Oxfeldt.

Dertil kommer, at reglerne for antal arbejdstimer om ugen, ferie, frirejser og barsel også er forskellige på det grønlandske og danske arbejdsmarked.

Og i 2018 var flere medlemmer af Grønlands Politiforening imod at afskaffe en feriefrirejse til Danmark, som indgår i den grønlandske politioverenskomst - og selv sagt ikke den danske politioverenskomst.

Politiforbundet i Danmark støtter dog Grønlands Politiforening i ønsket om en fælles overenskomst.

- Vi har nu også stort set ens uddannelse mellem det danske og grønlandske politi, så der er jo så mange sammenlignelige ting, som vi synes, det vil give mening i rigsfællesskabet, hvis vi havde en fuldstændig ens overenskomst, lød det fra Claus Oxfeldt til KNR i juni i år.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt