TV 2-formand afviser overlagte fejl i sag om grønlandsk valg

TV 2 bragte i april artikel om politikeren Múte Egede, der var lodret forkert og måtte trækkes tilbage.
I artiklen, der blev udgivet få dage før valget i Grønland, stod der, at Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han havde selv haft en økonomisk fordel af. Men det var forkert. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Ritzau
31. august 2021 08:07

Der har ikke været et bevidst forsøg på at påvirke udfaldet af det grønlandske valg, da TV 2 i april bragte en artikel om formanden for Naalakkersuisut Múte Egede, som mediet efterfølgende måtte trække tilbage.

Sådan lyder det fra bestyrelsesformand Jimmy Maymann i en redegørelse om sagen. Det skriver Mediawatch.

TV 2 blev bedt om at lave redegørelsen til forhenværende kulturminister Joy Mogensen.

LÆS OGSÅ TV2-chef fratræder sin stilling efter kritik

- Det har været afgørende for den ledelsesmæssige håndtering af sagen, at der hverken i de redegørelser for sagsforløbet, TV 2's chefredaktion 6. april 2021 modtog fra de involverede medarbejdere og redaktionschefen med overordnet ansvar for TV 2's dækning af det grønlandske landstingsvalg, eller i chefredaktionens efterfølgende undersøgelser af forløbet er fundet indikationer på, at fejlene i forbindelse med artiklen har været intenderede, skriver Jimmy Maymann ifølge Mediawatch.

Artikel blev fjernet 

I artiklen, der blev udgivet få dage før valget i Grønland, stod der, at Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han havde selv haft en økonomisk fordel af.

Men det var forkert. TV 2 måtte trække historien tilbage og beklage, at den var blevet bragt.

Múte Egede, der som bekendt endte med at vinde valget, mener selv, at historien var plantet for at påvirke valgets udfald.

TV2's håndtering af sagen har affødt hård kritik, og redaktionschef Ulla Østergaard, som pressede på for at få historien lavet, sagde efterfølgende op.

LÆS OGSÅ Mute B. Egede til medie: Politisag er måske være på vej mod TV2

Ifølge redegørelsen blev de faste procedurer på TV 2 ikke efterlevet, da artiklen blev bragt.

Ifølge redegørelsen er det fast procedure på TV 2, at alle artikler bliver gennemlæst af sidemanden og derefter af redaktøren, skriver Mediawatch.

Efterfølgende skal chefvagten, som er den øverste redaktionelle myndighed på dagen, inddrages, hvis reportere eller redaktører har behov for at sikre sig, at de etiske retningslinjer og god presseskik efterleves - for eksempel hvis der er anonyme kilder i artiklen.

Ny kulturminister vil ikke blande sig

Men i historien med Múte Egede, hvor der indgik anonyme kilder, blev chefvagten ikke inddraget, skriver TV 2 i redegørelsen.

Den nye kulturminister i Danmark, Ane Halsboe-Jørgensen, skriver ifølge Sermitsiaq i et svar til Folketingets kulturudvalg, at hun ikke vil blande sig i sagen.

- Men jeg vil gerne sige meget tydeligt, at jeg finder sagen alvorlig, og det er klart, at det er ekstra alvorligt, når det er sket op til et demokratisk valg.

- Jeg vil derfor gerne appellere til, at TV 2 tager denne sag ekstremt alvorligt, skriver Ane Halsboe-Jørgensen ifølge Sermitsiaq.