Turisme i Tasiilaq og omegn er hårdt coronaramt

Siden landet lukkede på grund af covid-19, har der ikke været nogle turister i Tasiilaq og omegn. Og det har ført til store tab for turistaktørerne i området.
- Vi lever af turisme om sommeren, der er jo ingen, der holder konference her. Vores hotel blev brugt af udelukkende turister i Tasiilaq og Kulusuk, så vi lever kun af turisme, siger hotelejer Mike Nicolaisen. Foto © : Mike Nicolaisen
18. juni 2020 04:57

Ifølge Grønlands Statistik har Kulusuk i Østgrønland mange endagsturister fra Island. Østgrønland er også en populær destination for avanceret outdoorturisme.

Men på grund af coronavirus har der været meget få turister i år.

Der er flere turistaktører, som er ramt i år. Destination East Greenland er paraplyorganisation for for små og større turistaktører i Østgrønland, og direktøren, Tupaarnaq Maqe, fortæller, at de er hårdt ramt.

LÆS OGSÅ I år kan hotelprisen medregnes i flere feriefrirejser i Grønland

Eksempelvis kan nogle af dem ikke betale deres udgifter, fordi det har ikke tjener penge for tiden.

- Så er der nogle aktører, som må sælge ud af deres både eller andre ting, for de ikke tjener de penge, som de normalt tjener.

Kulusuk er indfaldsporten til Tasiilaq og omegn. Og iføgle Grønlands Statisktik var der i 2019 4.700 passagerer, der ankom med udenrigsfly.

Foto © : Tupaarnaq Maqe

Der var også - ifølge statistikbureauet - 14.647 overnatninger på hoteller i Østgrønland. Der er dog ingen informationer om, hvor mange af dem der var turister.

Fyringer

En af de hårdt ramte i turismebranchen er Arctic Wonderland, der har hoteller i Kulusuk og Tasiilaq.

Ejeren, Mike Nicolaisen, fortæller, at der normal er højsæson fra forår til efterår. Men dette forår har der slet ikke været travlhed. Og ejeren forventer heller intet stort indryk af turister resten af året.

- Vi har allerede mistet 80 til 85 procent af vores indkomst siden august sidste år.

- Vi har desværre ingen opgaver til vores medarbejdere, og vi har været nødt til at fyre mange af dem. Der er tale om cirka 20 ansatte, siger Mike Nicolaisen.

Der plejer være cirka 50 medarbejder under højsæsonen for turisme.

LÆS OGSÅ Hoteller mister gæster efter coronaudbrud

En mulighed for hotelejeren kunne være at afholde konferencer for virksomheder og deres medarbejdere. Men hoteller i Østgrønland bruges ikke på denne måde, forklarer Mike Nicolaisen.

Og derfor oplever han, at der er særligt store udfordringer under coronakrisen for turismebranchen i Østgrønland.

Tomme hoteller

- Vi lever af turisme om sommeren, der er jo ingen, der holder konference her, vores hotel blev brugt af udelukkende turister i Tasiilaq og Kulusuk, så vi lever kun af turisme, siger Mike Nicolaisen.

I følge ham har hans virksomhed i forhold til sidste år tabt et tocifret millionbeløb i forårssæsonen, der varer fra april til juni.