Tuberkulosen har bidt sig fast

Antallet af tuberkulose tilfælde bliver igen højt i år. Det kan blive nødvendigt med en særlig lovgivning for at stoppe spredningen, siger Naalakkersuisut.
Skrevet af Noah Mølgaard
01. november 2011 07:44

Der er blevet konstateret 89 tilfælde af tuberkulose indtil september i år og Naalakkersuisut forventer at antallet igen bliver højt i år. Der blev konstateret 114 smittede sidste år og det var højeste antal af tuberkulose i mange år. Nu overvejer Naalakkersuisut at lave en særlig lovgivning.

Naalakkersuisut understreger at behandling af tuberkulose tilfælde ikke skal foregå under tvang.

- Men vi mener at den behandling kan gennemføres gennem intensivering og af de lokale opsporende indsats. Naalakkersuisut vil fremadrettet følge området og overveje muligheden for at lave en særlig lovgivning på dette område, siger Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain.

Niels Thomsen fra Demokraterne har stillet et paragraf 37 spørgsmål om bekæmpelsen af tuberkulose. Og antallet af tuberkulose tilfælde er højt igen i år.

- Det høje antal smittede samt det, at det en stor del af de nye tilfælde er smitsomme viser, at en stor del af de nye tilfælde viser, at TB tilfælde diagnosticeres sent og at der fortsat sker en aktiv smittespredning i befolkningen, skriver Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain i sit svar til Niels Thomsen.

En smittespredningen sker trods store og langvarige undersøgelser, hvor befolkningen bliver indkaldt til undersøgelser. Det er blandt andet sket i Sydgrønland, hvor der har været stor spredning af sygdommen, der krævede mange dødsofre i halvtredserne.

Verdens sundhedsorganisationen WHO har ellers anbefaldet at den nuværende screeningsundersøgelse stopper og istedet bruge ressurserne på kontaktopsporing. Men den indsats kræver at befolkningen bliver gjort opmærksom på, at deres deltagelse i undersøgelsen har stor betydning.

Derfor overvejer Naalakkersuisut at inkludere TB i tuberkulose i epidemilovgivningen, der giver mulighed for tvangsundersøgelse.